Lloyd Austin: Észak-koreai csapatok érkeztek Oroszországba

Lloyd Austin: Észak-koreai csapatok érkeztek Oroszországba

2024. 10. 23.

Észak-Korea csapatokat telepített Oroszországba – jelentette be szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Austin az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki hivatalosan megerősítette ezt a fejleményt – közölte a CNN, megjegyezve, hogy Észak-Korea és Oroszország egyre szorosabb kapcsolatot ápol az ukrajnai orosz megszállás óta. A Reuters 3000 észak-koreai katonáról tud.

„Bizonyítékain vannak arra, hogy észak-koreai csapatok érkeztek Oroszországba” – jelentette ki az olaszországi hivatali látogatáson tartózkodó Lloyd Austin a vele együtt utazó újságíróknak szerdán, Rómában.

„Hogy pontosan mit csinálnak, azt még nem tudjuk” – idézi a CNN a politikust.

Phenjan belép a konfliktusba?

A Reuters brit hírügynökség szerdán dél-koreai törvényhozókat idézve azt közölte: Phenjan 3000 katonát küldött Oroszországba, hogy támogassa a Kreml erőit az ukrajnai háborúban, és várhatóan „további ezrek követik majd” az első kontingenst.

Hírdetés

Phenjan összesen mintegy 10 ezer katonát ígért – egészíti ki dél-koreai törvényhozók újságírókkal közölt adatai alapján a Reuters.

Lloyd Austin szerint ha az észak-koreaiak „háborús társként részt kívánnak venni” az ukrajnai háborúban orosz szövetségesként, „akkor ez egy nagyon, nagyon komoly kérdés, és nemcsak Európában lesz hatása, hanem az Indo-csendes-óceáni térségben is” – tette hozzá a CNN.

Ukrajnai sürgetés

Dél-Korea és Ukrajna már az elmúlt napokban megkongatta a vészharangot, és megosztotta egymással ez ügyben hírszerzési információit – számol be az NBC News amerikai hírtelevízió, amely szerint e két állam elégedetlenségének adott hangot az Egyesült Államok azonnali válaszlépésének elmaradásáért.

Megfigyelők a közösségi médiában közzétett videók és műholdképek alapján keresték annak megerősítését, hogy Oroszország csapatokat vezényel Ukrajnába, ami drámai új lépés lenne a Phenjan és Moszkva között kiépülő szövetségben – írja az NBC News.

Hirado.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »