Bejelentette lemondási szándékát az ukrán főügyész

Bejelentette lemondási szándékát az ukrán főügyész

Bejelentette lemondási szándékát az ukrán főügyész Mészáros Richárd2024. 10. 22., k – 19:44

Andrij Kosztyin ukrán főügyész bejelentette, hogy lemond tisztségéről kedden az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök az állami tisztségviselőknek kiadott, a hadkötelezettség megkerülésére alkalmas, hamis rokkantsági igazolások miatt hívott össze.

Hírdetés

Kosztyin a Telegramon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán ügyészek körében számos ilyen esetet rögzítettek. Hozzátette: az állam minden szintjén folynak az ellenőrzések, és indultak büntetőeljárások is. „Teljes mértékben helyesnek tartom Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontját, miszerint nemcsak a rokkantság megállapításáról, az ennek megfelelő nyugdíj meghatározásáról és egyéb kedvezményekről szóló jogsértő határozatokat kell eltörölni, nemcsak egyértelmű jogszabályi és szervezeti változtatásokat kell végrehajtani, hanem vállalni kell érte a személyes felelősséget, beleértve a politikait is. Hálás vagyok Ukrajna elnökének és az ukrán parlamentnek a bizalmukért, de ebben a helyzetben helyesnek tartom, ha bejelentem lemondásomat a főügyészi posztról” – írta Kosztyin. 

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke az RNBO ülése után nyilvánosságra hozta, hogy adataik szerint idén az Orvosi és Szociális Szakértői Központok 64 tisztségviselőjét gyanúsítottak meg hamis rokkantsági igazolások kiadásával összefüggő bűncselekmény elkövetésével, további kilenc embert pedig már el is ítéltek. Az SZBU hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint emellett az ukrán szakszolgálat kezdeményezésére 4106, fogyatékosságra vonatkozó igazolást töröltek, amelyeket hamis dokumentumok alapján állítottak ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »