Az Andrássy Dénes Férfikar jubileumi ünnepsége

Az Andrássy Dénes Férfikar jubileumi ünnepsége

Hétvégén a Népdalkörök Nemzetközi Fesztiváljára került sor Hárskúton. Az Andrássy Dénes Férfikar megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen olyan éneklőcsoportok vettek részt, melyek a magyar közösségben az elődeiktől örökölt magyar népdalkincset éneklik, tevékenységükkel a hagyományok ápolásában vesznek részt, ébren tartják a népdalok szeretetét és továbbadják, nehogy feledésbe menjenek. Egyben közösségformáló erejét is kihasználják, hiszen az énekesek az évek során megismerik egymást, a fellépések újabb élményeket nyújtanak számukra.

Az ünnepélyes megnyitón Hárskút község polgármestere, Emődi Róbert, az Andrássy Dénes Polgári Társulás nevében pedig ifj. Korintus László köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvény a házigazda csoport bemutatásával és a megalakulása óta eltelt időszak rövid ismertetésével folytatódott.

„Ez a történet 2012-ben kezdődött, mikor négy falu, Krasznahorkaváralja, Hárskút, Várhosszúrét és Jólész férfikarai felkérésre, közösen léptek fel egy kis csokor erejéig a várhosszúréti Pásztortalálkozón. A fellépés sikerén felbuzdulva kezdődtek el a közös próbák id. Korintus László vezetésével. Már nemcsak a március 15-ei koszorúzásokon vettek részt, hanem falunapokon, kézműves találkozókon, borfesztiválokon is, soraikban már a berzétei férfiakkal kibővülve” – hangzott el az ismertetőben.

Ekkor 33 tagja volt a csoportnak. Majd jöttek a különféle megmérettetések, a Bíborpiros szép rózsa döntői Dunaszerdahelyen, a Vas Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei rendezvényei Budapesten. A csoport CD-t és DVD-t is készített.

Közben egyre bővült a repertoár, tanultak bordalokat, magyar érzelmű dalokat, más nemzetek dalait, koszorúzási dalokat. Közreműködtek a Gombaszögi Nyári Tábor videoklipjében is 2019 -ben.

Jelenleg 17 tagot számlál a férfikar, tervei közt szerepel újabb csokrok betanulása és a második lemez kiadása. Kötelességüknek tartják a magyar nyelv, illetve a magyar népdal ápolását, megőrzését. Vallják: „Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik…”.

A fesztiválon fellépett a Csíkszentkirályi Férfi Dalárda, mely 2018-ban alakult. Tagjai olyan csíkszentkirályi férfiak – szám szerint 15-en – akik szeretnek énekelni,  közösségbe járni és kivétel nélkül úgy gondolják, hogy közös éneklések nélkül szegényebbek lennénk.

Hírdetés

Első fellépésük a hagyományos húsvétvasárnapi műsorban volt Csíkszentkirályon 2018-ban, ahol katonadalokat adtak elő. A következő években pásztor- és betyárdalokkal léptek színpadra a helyi közösség előtt. A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott emlékünnepségekre március 15-én minden évben hazafias dalokkal készülnek. Annak ellenére, hogy céljuk elsősorban nem a vendégszereplés, néhány meghívásnak eleget téve bemutatták műsorukat a környező településeken. Első alkalom, hogy fellépés céljából átlépték az országhatárt, és elhozták dalaikat az egykor a közös hazába tartozó Felvidékre, az itt élő nemzettársaikhoz, testvéreikhez.

A Várhosszúréti Gyöngyvirág éneklőcsoport a CSEMADOK Várhosszúréti Alapszervezete mellett alakult. Állandó szereplői a különböző hazai rendezvényeknek. A csoport a hazai rendezvényeken kívül nagyon sok magyarországi szereplést is maga mögött tudhat. Szerepeltek többek között Ibrányban, Inárcson, Kisgyőrben és Vadnán. Műsorukban többnyire magyar népdalokat és egyházi énekeket énekelnek.

A Berkő Népdalkör a két szomszédos falu, Berzéte és Körös helyi hagyományainak, népdalainak, népmeséinek és néptáncainak felkutatása, megőrzése és színpadra állítása céljából alakult meg 1996-ban. A Berkő olyan örökségek ápolását és megtartását tűzte ki céljául, melyek sok száz éve élnek e két falu hagyományaiban. Voltak évek, amikor 20-25 fellépésük is volt… Az utókor számára az évek során gyűjtött gömöri népdaloknak egy kis töredékét 2002-ben CD-n jelentették meg.

A fellépők sorát folytatta a CSEMADOK Krasznahorkaváraljai Alapszervezete mellett működő Csattogó vegyes éneklőcsoport, mely 2017-ben alakult az addig külön működő férfi- és női éneklőcsoport egyesülésével. Az évek folyamán több alkalommal felléptek községükben, de szívesen tettek eleget mind a környékbeli falvakból, mind az anyaországból érkező meghívásoknak is. Az éneklőcsoportnak jelenleg 10 női és 6 férfitagja van. Az ünnepi estére gömöri népdalcsokorral készültek.

A Péderi Vegyes Kar majd 50 évvel ezelőtt alakult meg, mint asszonykórus. Édesanyáik indították útjára a csoportot, megőrizve ezzel dalaikat, értékeiket, hagyományaikat. Az idők folyamán lányaik vették át fokozatosan az elhalkuló dalokat, majd az ezredforduló vegyes karrá nemesítette az addig csupán asszonyokból álló csoportot. A régi népdalok mellett fokozatosan felerősödtek a magyar nép újkori dalai, megénekelve mindazokat az értékeket, melyek elveszőben vannak.

A hárskúti Rozmaring Népdalkör Férfikarának több mint négy évtizedes munkája alatt sok szép sikerélményben volt része. Rendszeres szereplői a helyi és környékbeli rendezvényeknek, falunapoknak. A népzenei versenyek területén több ízben bekerültek a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa országos döntőjébe Pozsonyban, illetve Dunaszerdahelyen, ahol a gálaműsorban is szerepeltek. Fellépéseikre leggyakrabban a gömöri népdalokból válogatnak, de szívesen éneklik más tájegységek dalait is, többnyire betyár- és katonadalokat. Ezúttal juhászdalokat adtak elő.

A rendezvény ünnepi megvendégeléssel zárult. Az esemény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

A szerző felvételei.

Máté Gyöngyi/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »