Az őr mindig kiemelkedő ponton áll –Aranymiséjét ünnepelte Varga Lajos váci segédpüspök

Az őr mindig kiemelkedő ponton áll –Aranymiséjét ünnepelte Varga Lajos váci segédpüspök

Október 19-én a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban ünnepi szentmisében adott hálát 50 éves papi jubileumáért Varga Lajos váci segédpüspök. Az ünnepségen jelen volt és koncelebrált Erdő Péter bíboros-prímás esztergom-budapesti érsek, Michael W. Banach apostoli nuncius, Ternyák Csaba egri érsek, Marton Zsolt váci püspök, Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, és az MKPK több tagja.

A határon túlról Mirko Stefkovics nagybecskereki és Schönberger Jenő szatmári püspök ünnepelt együtt a jubiláló püspökkel. A szentmisét megtisztelte jelenlétével Matkovich Ilona, Vác polgármestere.

A közelmúltban teljes belső felújításon átesett és október 6-án átadott váci Nagyboldogasszony-székesegyház újra megtelt ünneplő hívekkel, akik Varga Lajos váci segédpüspök 50. papi jubileuma alkalmából megtartott hálaadó szentmisére érkeztek. Együtt ünnepelt a jubiláló főpásztorral a Váci Egyházmegye papsága, szerzetesei, a korábbi szolgálati helyeiről – többek között Pásztóról – érkező hívek, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjai, amelynek Varga Lajos tagja, valamint családtagjai és tudományos munkatársai.

A szentmise elején Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte a jubiláló segédpüspököt. Először személyes emlékeit idézte fel, amikor a szemináriumi képzés során, majd plébánosként kerültek kapcsolatba kiemelve, hogy kispapként nagyon sokat tanultak tőle az egyház történetéről és az egyházi művészetről, valamint azt, hogy a plébániai vizitációk során Varga Lajos mindig fontosnak tartotta, hogy tájékozódjon a közösségek életéről. A megyéspüspök méltatta Varga Lajos lelkipásztori és tudományos pályafutását és szívből köszönte azt a szolgálatot, amelyet a segédpüspök az egyházmegye területén, de különösen is az elmúlt 5 évben – Marton Zsolt püspökké szentelése óta – ellátott.

Ezt követően Michael W. Banach apostoli nuncius olvasta fel Ferenc pápa üzenetét latinul, amelyben gratulált a lelkipásztori munkáért, amelyet hosszú időn át odaadóan és kitartással gyakorolt az aranymisés főpásztor, valamint hálát adott azokért a szellemi-szívbéli-lelki adományokért, amelyeket kapott és amelyeket jól felhasználva hirdette az evangélium igazságát és Krisztus reményének hűséges tanújaként szolgálta Istent. Michael W. Banach saját nevében is őszinte és testvéri jókívánságait fejezte ki a jubiláló püspöknek.

Varga Lajos megköszönte az üdvözleteket, köszöntötte a vendégeket, a jelenlévőket, azokat külön kiemelve, akik távolabbról érkeztek, és azokat is megemlítve, akik az ünnep előkészítésén dolgoztak és dolgoznak még a szertartás alatt is, ezért személyesen nem tudnak jelen lenni.

Erdő Péter szentbeszédében az idős korról és a papi hivatásról elmélkedett, majd méltatta az aranymisés főpásztor életútját. A bíboros utalt arra, hogy a Biblia az idős kornak több értékét említi. Az írásbeliség előtti korban a közösség tapasztalatának legfőbb közvetítője az emberi emlékezet volt, ezért fontos volt meghallgatni és figyelembe venni az idősek véleményét, akiknek élettapasztalata segíthette a helyzetek értékelését. Szent Ambrust idézve a főpásztor utalt arra is, idős korban komolyan szembe kell nézni a halállal is, „de jó, ha földi életünk végét a Krisztusba vetett bizalom fényében látjuk”.

A papság krisztusi küldetéséről a II. Vatikáni Zsinatra hivatkozva mondta, hogy az „szentségi részesedés Jézus papi, tanítói és pásztori feladatából. Az egész Egyház folytatja ezt a hatalmas missziót, de az apostolutódok különösen is részesei az ehhez szükséges kegyelemnek, és az ezzel járó kötelességnek. A szentmise bemutatása az a megrendítő mozzanat, ami miatt a saját feladatunkat papi küldetésnek valljuk.”

Hírdetés

A bíboros főpásztor ezt követően méltatta az 1974-ben Vácon pappá szentelt Varga Lajos papi szolgálatát, amely során számos ifjúsági és családos közösséggel foglalkozott, Pásztón templomot és közösségi házat is épített. Kiemelte, hogy püspöki titkárként és irodaigazgatóként az egyházkormányzatban tíz éven át végzett szolgálatot, valamint oktatói és tudományos tevékenységet.

„Működését végig kísérte a hűség a lelkipásztori munkához, a hittel és Egyházzal kapcsolatos tudományokhoz. Az egyháztörténelem területén maradandó alkotások viselik a nevét. Hálát adunk Lajos püspök munkásságáért, papi életéért, azért a példaadó harmóniáért, amiben a történelmi folyamatosság átérzését és az eleven lelkipásztori szolgálatot egyesíteni tudja”– fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros Isten áldását kérve a jubiláló püspökre.

Ezt követően a szentmise az Eucharisztia liturgiájával folytatódott. A szertartás végén Varga Lajos megköszönte, hogy együtt ünnepelhettek, jókívánságait fejezte ki Marton Zsolt megyéspüspöknek és ezeknek a szavaknak a kísértében kérte számára Isten áldását: „Kívánom, hogy

Az ünnepi szentmise végén aranymisés áldását adta a résztvevőkre a jubiláló segédpüspök.

A zenei szolgálatban közreműködött Kecskés Rudolf és Végh Tamás trombitaművész, B. Nagy Tünde ütőhangszeres művész, Bednarik Anasztázia és Gedai Ágoston orgonaművész, valamint Farkas Domonkos vezetésével a Premontrei Schola. Énekelt a Váci Székesegyház Szent Cecília és Ifjúsági Kórusa. Vezényelt Varga László karnagy az OMCE központi igazgatója.

Varga Lajos segédpüspök életútjáról, szolgálati helyeiről és kitüntetéseiről ITT olvashatnak bővebben. 

Forrás: Váci Egyházmegye

 

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »