Surovec Róbert novelláskötetében fontos szerepet kapott a történelmi Abaúj-Torna vármegye

Surovec Róbert novelláskötetében fontos szerepet kapott a történelmi Abaúj-Torna vármegye

Az elmúlt napokban látott napvilágot Surovec Róbert novelláskötete Rejtélyek völgyében címmel, amit a magyarországi Helma Kiadó jelentetett meg. A kötet tizenöt izgalmas és gondolatébresztő történetet tartalmaz, amelyek többségét valós események ihlették. A túlnyomó részben kriminovellák középpontjában a történelem és a misztikum különleges találkozása áll. A szerző figyelmét leginkább az egykori Abaúj-Torna vármegye néhány településén történt események ragadták meg.

Surovec Róbert neve főleg azok számára ismeretes, akik otthonosan mozognak a krimi világában. Eddig két regénye jelent meg magánkiadásban, A halál anatómiája és A halál gépezete, amelyek a 19. századi Kassára kalauzolják el az olvasót. Az író pályafutása most azonban új irányt vett, noha megmaradt a rá jellemző műfajnál.

A Rejtélyek völgyében című kötet egyedisége ugyanis abban rejlik, hogy az egyes novellák a valós és a kitalált események határán egyensúlyoznak.

Surovec Róbert ügyesen fonja össze a régmúlt idők történeteit saját, olykor hátborzongatóan valóságos fantáziájával. Az olvasó nemcsak a helyszínek és események hitelességében merülhet el, hanem a történetek mögött meghúzódó emberi drámákban és morális dilemmákban is. A szerző mélyen beleássa magát a szereplők lelki világába, feltárva a hétköznapi emberek félelmeit, bűneit és reményeit.

Surovec Róbert az Ünnepi Könyvhéten dedikál (Fotó: Surovec Róbert , archív)

A történelmi Abaúj-Torna vármegye némely települése kiváló helyszínt biztosított ehhez a különleges novellagyűjteményhez. Az egyes cselekmények például kibontakoznak Kassán, Bódvavendégiben, Abaújszántón, Perén, de még a szerző szülőfalujában, Tornán is. Ezenkívül a kötetben említésre kerül Szepsi, Zsarnó, Abaújszina, Nagyida, Somodi és Szendrő. Az olvasó továbbá átérezheti a régi Budapest, Vác, Kolozsvár, Fiume, Délkelet-Lengyelország, az osztrák Alpok, de még New York hangulatát is.

Hírdetés

Érdekességnek számít, hogy a szerző többnyire megtörtént, 19. és 20. századi bűneseteket vázol. Ezt úgy kell elképzelni, hogy helytörténeti kutatásai során ráakadt egy-egy régi újságcikkre, majd ezeket aztán feldolgozta, és szórakoztató irodalmi köntösbe bújtatta.

Az elfeledett helyszínek, emberek és események tehát újra életre kelnek, és a novelláskötet olvasása közben nem egyszer döbbenten gondolunk majd arra, milyen szoros kapocs fűzi a múltat a jelenhez.

A kötet egyelőre még csak a kiadónál vásárolható meg, de hamarosan a magyarországi könyvesboltokban is kapható lesz. Ezenkívül a szerzőtől is beszerezhetik író-olvasó találkozókon.

Író-olvasó találkozó a csallóközi Nemeshodosban (Fotó: Surovec Róbert , archív)

Surovec Róbert elkötelezett támogatója a hazai irodalmat népszerűsíteni hivatott Magyar könyv is magyar termék (MKMT) mozgalomnak, melyet a már említett Helma Kiadó és az afrikai Johannesburgban élő Sky S.T. írónő alapított. A Rejtélyek völgyében című kötet is ezt az értékrendet tükrözi: a szerző nemcsak művészi igényességgel alkot, de fontosnak tartja, hogy munkája a magyar kultúrát és történelmet gazdagítsa. A felvidéki író emellett a Helma és az MKMT mozgalom által tavaly indított Fiatal Író Tanoncok Társasága (FITT) nevű programból is kiveszi a részét, melynek célja az ifjú írótehetségek felkarolása és segítése. A program fővédnöke Nemere István író, aki egyben az MKMT nagykövete is. Surovec Róbertet is felkérték, hogy csatlakozzon a mentorcsapathoz, amely folyamatosan véleményezi a 10-14 éves gyermekek beküldött munkáit és tanácsokkal látja el őket.

Surovec Róbert szerzői tevékenységének híre egyre csak terjed, amit az is bizonyít, hogy idén meghívást kapott a Dunaszerdahelyi járásban található Nemeshodosra, ahol júliusban az ottani könyvtárban találkozhatott az olvasóival. Emellett még abban a megtiszteltetésben is részesedhetett, hogy a magyarországi Helma Kiadó jóvoltából júniusban a Budapesten megrendezett 95. Ünnepi Könyvhéten is dedikálhatott.

(Torna Közössége/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »