Marton Zsolt püspök megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját

Marton Zsolt püspök megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját

Marton Zsolt váci megyéspüspök október 10-én, csütörtökön szentmise keretében megáldotta a váci Nagyboldogasszony-székesegyház felújított kanonoki kápolnáját, amely immár a székesegyház hétköznapi szentmiséinek helyszínéül szolgál.

„Amikor bevonultunk, olyan érzésem támadt, hogy az első keresztények jöhettek össze ilyen meghitt módon, mert

– ezekkel a szavakkal kezdte meg a kanonoki kápolnát felavató ünnepi szentmisét Marton Zsolt püspök, aki szertartás keretében a tölgyfából készült új oltárt, az ambót és a papi széket is megáldotta.

Marton Zsolt szentbeszédében a felolvasott olvasmányokhoz kapcsolódóan így elmélkedett: „Józsue könyve beszél az oltárról; ő az, akinek megadatik, hogy a hazát kereső és honfoglaló ószövetségi zsidóság átkeljen a Jordánon, megtalálja új hazáját, majd Istennek hálát adjon – ennek jeleként kőből oltárt épít, és megáldja azt. A mostani szentmise keretében is ezt fogjuk tenni. Megáldottam az ambót, Isten szeretettörvénye fölolvasásának a helyét, amely az Ószövetségre, a tízparancsolatra épül, arra pedig az Újszövetség, az evangélium szeretettörvénye.” A püspök hangsúlyozta, hogy a szentmise felajánlási részében nem csupán az történik, hogy a pap felajánlja a kenyeret és a bort, hiszen a hívek is meg vannak hívva arra, hogy saját felajánlásaikat, azaz imádságaikat, kéréseiket, vágyaikat, örömeiket, nehézségeiket az oltárra tegyék, és a pap ezekkel együtt végzi el a felajánlást.

Az evangéliumhoz kapcsolódva – mely arról szólt, hogyha áldozatot ajánlasz fel az oltáron, előtte menj, és békülj ki testvéreddel – a püspök a kiengesztelődés fontosságáról beszélt. „Krisztus akkor tud cselekedni bennünk és általunk, hogyha a béke, a kiengesztelődés, az erre való készség, nyitottság és akarat megvan bennünk. Így lesz szép a mi áldozat-odaadásunk, a pap áldozatbemutatása, amelyben mindnyájunk áldozata ott van. Így tudjuk hitelesen befogadni a szeretet és az igazság törvényét, és így talál meghallgatásra minden imádságunk, amelyet az oltárra helyezünk.”

Hírdetés

A szentmisén koncelebrált Varga Lajos segédpüspök, Molnár Zsolt, a váci székesegyház plébánosa és Tanczik Balázs plébánoshelyettes.

A váci székesegyház kápolnája a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve titulust viseli, berendezése a 19. század végének, a 20. század elejének ízlésvilágát tükrözi, azonban

A neoreneszánsz márványoltáron a kép Borromeo Szent Károlyt ábrázolja vezekelve; a festményt maga a pápa küldte Rómából, amikor a szeminárium oltára elkészült. Az oltár a festménnyel együtt az 1970-es években került át a kanonoki kápolnába, miután a kommunista állam 1952-ben megszüntette a papnevelést Vácon. A székesegyház felújítása során a kanonoki kápolnát is felújították, figyelve arra, hogy minden értéket megőrizzenek: restaurálták a stallumokat (kanonoki padsor) és a falfestést, illetve új, szembemiséző oltár került a szentélybe.

Október 10-től a székesegyházban hétköznap 18 órától van szentmise, hétfőtől csütörtökig a kanonoki kápolnában, pénteken a templomban. Vasárnaponként 10 órakor, 11.30-kor és 18 órakor a templomban tartják a szertartásokat. Az esetleges változásokat az Alsóvárosi plébánia honlapján lehet követni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »