Hiába magasabb a nyugdíj máshol, ott drágább is az élet

Hiába magasabb a nyugdíj máshol, ott drágább is az élet

Egy nemzetközi kutatás szerint közepesen vonzó Magyarország a nyugdíjasok számára.

89 országot rangsorol egy friss nemzetközi felmérés aszerint, hogy hol lehet a legkényelmesebben élvezni a nyugdíjas éveket. 17 ezer beérkező választ dolgoztak fel, a válaszadók korosztálya vegyes, de főként a 45 év feletti korosztályra fókuszáltak a vizsgálatnál.

„Hét fő szempontot vizsgáltak, az első a megfizethetőség volt, hogy mennyire drága az adott országban az élet. A második az adókörnyezet, de vizsgálták, hogy az adott nemzet mennyire barátságos, ott az emberek mennyire nyitottak, mennyire vonzó az adott lakóhely. Nézték, hogy mennyire kellemes az éghajlat, mennyire tartják tiszteletben a tulajdonjogokat, illetve, hogy mennyire fejlett az egészségügyi ellátórendszer” – mondta Erdélyi Dóra az InfoRádióban.

Hírdetés

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője kiemelte, hogy Svájc annak ellenére lett első, hogy ott élni nagyon költséges, a válaszadók viszont mégis az alpesi országot választották a vonzó lakóhely, a fejlett egészségügyi rendszer és a tulajdonjogok tiszteletben tartása miatt. Svájcot a rangsorban Új-Zéland, Portugália, Ausztrália és Spanyolország követi, ők állnak a top öt helyen ebben a rangsorban.

„Magyarország a rangsor közepén foglal helyet, két helyet javítva a 2023-as helyezéshez képest, a 45. legvonzóbb ország a nyugdíjba vonulás szempontjából. Európai országok között a második harmadban állunk, a régiós országok közül megelőzött bennünket Horvátország és Lengyelország, de mögöttünk van Csehország, Szlovákia és Szlovénia, valamint a balti országok is hátrébb sorolódtak” – fejtette ki Erdélyi Dóra.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány is végzett saját kutatást, ebben arra jutott, hogy az eredeti rangsorban a Magyarországot megelőző országokban a megélhetési költségek jelentősen magasabbak, mint itthon, tehát a válaszadók véleménye alapján vonzóbb lehet több ország a kényelmes nyugdíjas éveket tekintve, viszont drágább is az ottani élet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »