Népírtás Gázában, menekülttábort lőtt szét Izrael – videó

Népírtás Gázában, menekülttábort lőtt szét Izrael – videó

2024. 10. 19.

Még mindig próbálják kihozni a halottakat és sebesülteket a gázai övezeti Dzsabáliából. Az övezet sűrűn lakott északi része, köztük a település is hetek óta erős ostrom alatt áll és rengeteg a civil áldozat, a kórházi termek megteltek, sok sérültet a folyosókon kezelnek.

A táborban csaknem félmillió ember bennrekedt, ahol hetek óta alig van étel és víz. Izrael állítása szerint pénteken élelmiszert, vizet és orvosi ellátmányt küldött, de a helyiek szerint ez nem érkezett meg a legsúlyosabban érintett területekre – írta meg az Index.hu.

Egy izraeli légicsapás következtében legalább 33 ember, köztük 21 nő halt meg egy menekülttáborban a Gázai övezet északi részén – közölték a Hamász vezette övezet hatóságai.

Több mint 85 ember sérült meg, néhányan súlyosan, amikor a táborban három család házait találták el. A közösségi médiában terjedő videófelvételeken – amelyet a BBC nem ellenőrzött – látszólag fehér lepelbe burkolt holttestek láthatók az al-Awda kórház udvarán kiterítve. Izrael, amelynek erői hetek óta ostromolják a sűrűn lakott tábort, nem kommentálta azonnal a Dzsabáliát ért támadást.

„A mentőegységek még mindig próbálják kihozni a halottakat és a sebesülteket Dzsabáliából. Kórházi kórtermeink teljesen megteltek, és sok sérültet az emeleten kezelnek” – beszélt a sajtónak egy kórházigazgató a sérültáradatról.

Mintegy 400 ezer ember rekedt a táborban, ahol több mint két hete alig van élelem és víz.

Helyi források szerint Gáza északi része gyakorlatilag elszigetelődött, a távközlési és internetszolgáltatások megszűntek a térségben.

Irán legfőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah szombaton kijelentette, hogy a Hamász vezetőjének, Sinvárnak a halála nem fogja megállítani az Irán által támogatott, erősen felfegyverzett milíciák regionális hálózatát, amely Izraellel szemben áll, sőt:

Hírdetés

a Hamász él és életben marad.

A Reuters hírügynökség szerint a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a legutóbbi támadás előtt,

pénteken legalább 39 palesztint öltek meg izraeli csapások, sokakat Dzsabáliában.

Az ENSZ Humanitárius Segélyek Hivatalának vezetője, Georgiosz Petropulosz a BBC Newshour című műsorában elmondta, hogy a dzsabaliai családok „szörnyű körülmények között” élnek.

Nem tudjuk eléggé megkongatni a vészharangot, hogy milyen szörnyű és veszélyes a helyzet a civilek számára

– mondta a Gáza déli részén fekvő Rafahból. Izrael közölte, hogy pénteken mintegy 30 teherautónyi ellátmányt küldött Gáza északi részére, köztük élelmiszert, vizet, orvosi felszereléseket, de helyi egészségügyi tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy a segélyek nem jutottak el a legsúlyosabban érintett területekre, például Dzsabáliába.

Izrael többször is tagadta, hogy megakadályozza a humanitárius segélyek bejutását Gázába, de az Egyesült Államok felszólította, hogy növelje a hozzáférést, különben azt kockáztatja, hogy az amerikai katonai segítségnyújtás egy részét megvonják.

Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyi minisztere a BBC-nek azt mondta, hogy Izrael „blokád alá vette” Gáza északi részét, amelybe Dzsabália is beletartozik.

Megengedtük a civil lakosságnak, hogy biztonságos zónába meneküljön, és megakadályoztuk, hogy a blokád alá vont területre ellátmány jusson – mondta a Newshour című műsorban, miközben ragaszkodott abbéli véleményéhez, hogy ez „a nemzetközi jog szerint törvényes” volt.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »