Szép csendben elismerték: a legújabb amerikai fegyvert (is) tesztelték Ukrajnában

Szép csendben elismerték: a legújabb amerikai fegyvert (is) tesztelték Ukrajnában

Az AM General megerősítette, hogy a HUMVEE 2-CT Hawkeye elnevezésű, 105 milliméteres mobil tüzérségi egységét az ukrán hadsereg már harci körülmények között is kipróbálta. A bejelentés az AUSA 2024 fegyverexpón hangzott el, miközben az elmúlt időszakban ukrán felvételeken is feltűnt az új amerikai fejlesztés – írja az Army Recognition nyomán a Portfólió.

Az első vizuális bizonyíték a 2-CT Hawkeye ukrán használatáról 2024. szeptember 13-án jelent meg a Telegramon. A felvételen a tüzérségi eszközt az ukrán fegyveres erők kiképzési körülmények között használták, bár a pontos helyszín és időpont nem ismert.

Exclusive footage of US made 105 mm “2-CT Hawkeye” MHS mounted on a HUMVEE 2-CT at the training ground in Ukraine.

Source: https://t.co/nf5ow2XaEs – Footage provided by our subscriber. pic.twitter.com/KuvmicMuUn

Hírdetés

— Tysk (@TyskNIP) October 2, 2024

Az AM General standján bemutatott HUMVEE 2-CT Hawkeye a Mandus csoporttal közösen fejlesztett rendszer, amely célja a tüzérségi eszközök és a mobilitás fúziója. A Hawkeye alapját egy megnövelt teherbírású, HUMVEE M1152A1 modell képezi, amely képes elviselni a rászerelt 105 milliméteres löveg extra terhelését, miközben megőrzi a jármű mozgékonyságát és sebességét.

A modern nyugati rendszerekhez hasonlóan a platform képes közvetett tüzérségi támogatást nyújtani, miközben a terepjáró mozgékonysága biztosítja annak lehetőségét, hogy elkerülje az ellenséges tüzérség válaszát.

– Az AM General HUMVEE 2-CT a világ legkönnyebb, legmanőverezhetőbb önjáró lövege – nyilatkozta a cég képviselője az AR-nek. Az AM General képviselője azt is elárulta a fegyverexpón, hogy a Hawkeye további tesztelés alatt áll a kelet-európai hadszíntéren, ahol "a növekvő kereslet miatt egyre nagyobb figyelmet kap".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »