Írország nem vár az EU-ra, egyedül mér csapást Izraelre – videó

Írország nem vár az EU-ra, egyedül mér csapást Izraelre – videó

2024. 10. 17.

Simon Harris ír miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Írország nem várja meg, míg az Európai Unió egésze lépéseket tesz az izraeli-palesztin területeken folytatott háborúja miatt. Az ír vezető (taoiseach) elmondta, hogy jövő héten jogi tanácsokat vár az ír főügyésztől arról, hogy Írország milyen egyoldalú intézkedéseket tehet a kereskedelem korlátozására – közölte a Portfolio.hu.

Harris szerint az EU még nem használta ki minden eszközét a gázai tűzszünet érdekében, és arra törekszik, hogy Írország saját maga lépjen fel ennek érdekében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság augusztusi véleményére hivatkozva, amely az izraeli megszállást törvénysértőnek minősítette, Harris hangsúlyozta, hogy a jogi kötelezettségek alapján megvizsgálják a kereskedelmi kapcsolatok felülvizsgálatának lehetőségét – írja a Politico.

Hírdetés

A nyilatkozat egyértelművé tette, hogy az EU tagállamai között nincs egység a közel-keleti válság kezelésében.

Hétfőn Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az Izraellel kötött társulási megállapodás felfüggesztését, míg Josep Borrell, az EU leköszönő külügyi vezetője ígéretet tett, hogy napirendre tűzi a kérdést a következő külügyminiszteri találkozón.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »