Közös energetikai projekteket tervez Irán és Azerbajdzsán

Közös energetikai projekteket tervez Irán és Azerbajdzsán

2024. 10. 17.

Mohsen Paknejad iráni olajipari miniszterrel folytatott megbeszélést Teheránban Shahin Mustafayev azeri miniszterelnök helyettes.A találkozó fő témája egy közös iráni-azeri munkacsoport létrehozása volt, elsősorban az energia szektoron belül.

A két ország közötti együttműködés javítását hangsúlyozva Mohsen Paknejad elmondta, hogy Irán külpolitikájában a szomszédok prioritást élveznek, és az Azerbajdzsán Köztársaság helyzete közülük különleges.

Paknejad kijelentette, hogy az olaj és az energia területe a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének egyik tengelye.

Irán üdvözli az Azerbajdzsán által az együttműködés szintjének javítására javasolt kezdeményezéseket – mondta az iráni minszter. Hozzátette, hogy az ilyen együttműködéshez a szükséges infrastruktúra szükséges

Az iráni olajminiszter a nemzetközi ügyekért és kereskedelemért felelős kőolajügyi miniszterhelyettest bízta meg a Teherán-Baku közös munkacsoport megalakításával és annak tevékenységével.

Hírdetés

Az azeri miniszterelnök helyettes elmondta, hogy mindkét ország együttműködésre törekszik az infrastruktúra fejlesztés és az olajipar területén.

Az újonnan létrejövő iráni-azeri munkacsoport feladata lesz a jövőbeli közös projektek kijelölése.

Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettese, miközben gratulált Paknejad olajügyi miniszterré választásához, kijelentette, hogy a két szomszédnak kiterjedt, régi gyökereken alapuló kapcsolata van.

Iráni látogatásunk célja, hogy áttekintsük a két ország kapcsolatait, és tárgyaljunk a jövőbeli projektek megvalósításáról – mondta Musztafejev.

„Érdekelt a kapcsolatok fejlesztése” – mondta a Maszúd Pezeskian iráni elnökkel folytatott hétfői találkozóra utalva, majd hozzátette: Elham Aliyev, az Azerbajdzsán Köztársaság elnöke is nagy jelentőséget tulajdonít az Iránnal fenntartott kölcsönös kapcsolatoknak, és elkötelezett a  jelenlegi és jövőbeli projektek megvalósításában.

Orientalista.hu-Al-Isfahani, Zenobia (IRNA)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »