Tálibok elől menekültek – most visszavárják az afgán menekülteket

Tálibok elől menekültek – most visszavárják az afgán menekülteket

2024. 10. 17.

Halil ur-Rahman Hakkani, az afgán menekült ügyekért felelős miniszter Hassan Kazemi Qomi-val, a Kabulban szolgáló iráni nagykövettel folytatott tárgyalásokat.

A tárgyalások témája a külföldön élő afgán menekültek hazatérése volt. A megbeszélésen az afgán miniszter elmondta, hogy hazája visszavárja az országból korábban elmenekült állampolgárokat. Iránban pedig több millió afgán menekült él jelenleg akik a tálib hatalomátvétel után hagyták el hazájukat.

Teherán az utóbbi években mindent megtett azért, hogy a szomszédos országból érkező menekülteket ellássa, de a nyugyati szankciók és embargók miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt a perzsa állam szabadulna az afgán menekültektől.

Teherán két millió menekültet küldene vissza Afganisztánba

A következő hat hónapban mintegy 2 millió okmányokkal nem rendelkező külföldit fognak kitoloncolni Iránból – közölte Ahmad-Reza Radan iráni rendőrfőnök.

Radan a Young Journalists Club iráni hírügynökségnek adott keddi interjújában azt is elmondta, hogy a biztonsági erők és a belügyminisztérium olyan intézkedéseket dolgoz ki, amelyek hosszú távon „jelentős számú illegális külföldit” kitoloncolnak.

Amikor az iráni tisztviselők “illegális külföldiekről” beszélnek, általában Afganisztánból érkező migránsokra gondolnak . Irán és Afganisztán 900 kilométeres (560 mérföld) hosszú határon osztozik, amelynek egyes részei megközelíthetetlen, magas hegyláncokon haladnak keresztül.

Az afgánok több mint 40 éve menekülnek Iránba, hogy elkerüljék a polgárháborút, a szegénységet és most a tálibokat .

Hírdetés

“Az afgánok művelt emberek, de országunk nem tud ennyi migránst befogadni” – mondta Eskandar Momeni iráni belügyminiszter hétfőn az iráni állami hírügynökségnek adott interjújában.

Kiemelte továbbá azokat a nehézségeket, amelyekkel az afganisztáni emberek szembesülnek, és rámutatott az irániakkal való kulturális hasonlóságokra.

“Azt tervezzük, hogy ezeket az ügyeket rendezetten és nagy felhajtás nélkül kezeljük” – mondta. “A mi prioritásunk az illegális migránsok kezelése.”

Májusban a Belügyminisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 12 hónapban mintegy 1,3 millió illegális migránst deportáltak Afganisztánba.

UNHCR: Több mint 4 millió afgán él Iránban

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, az UNHCR becslése szerint jelenleg közel 4,5 millió afgán állampolgár él Iránban. Az iráni hírügynökségek szerint azonban a valós szám akár 6 vagy 8 millió is lehet.

Sokan nem rendelkeznek törvényes engedéllyel, a kitoloncolástól való félelem miatt kerülik a regisztrációt. Sokan Iránon is át akarnak menni, miközben Európát próbálják elérni .

Hasonló nyelvük miatt az afgán bevándorlók könnyen beolvadhatnak az iráni társadalomba, és más okmányokkal nem rendelkező migránsok támogatásával talpon tudják tartani magukat. Sokan olcsó munkaerőt biztosítanak a mezőgazdaságban és az építkezéseken, ahol a legtöbb iráni nem hajlandó dolgozni.

Eközben sok iráni állampolgár úgy véli, hogy az okmányokkal nem rendelkező afgán munkavállalók elárasztották a munkaerőpiacot, és terhet jelentenek a jóléti rendszerre.

Hónapok óta heves vita folyik az afgán menekültek magas számáról. A média szinte napi szinten tudósít olyan bűncselekményekről, mint a nemi erőszak és gyilkosságok, amelyeket állítólag menekültek követtek el. Emiatt  Iránban az afgán menekültek kitoloncolását követelő petíciók, valamint számtalan gyűlöletkeltő poszt kering az interneten.

Orientalista.hu- Zenobia, Al-Isfahani (IRNA, DW)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »