A dél-koreai Hyundai Mobis Szlovákiában létesít gyárat

A dél-koreai Hyundai Mobis Szlovákiában létesít gyárat

A dél-koreai Hyundai Mobis Közép-Szlovákia korábbi bányavidékén, Nyitranovákon létesít 170 millió euró beruházással elektromos autók motorjait és egyéb alkatrészeit gyártó üzemet. Az erről szóló hivatalos megállapodást kedden írta alá Robert Fico szlovák kormányfő a társaság képviselőivel.

A gyár létesítése komoly jelentőséggel bír egy olyan régióban, melynek ipara évtizedekig a barnaszénbányászatra épült, mostanra viszont a bányákat bezárták, ahogy 2023 decemberében 70 év után megszűnt a szénalapú villamosenergia- és hőtermelés is a nyitranováki erőműben.

Fico elmondta, hogy kormánya mintegy 26 millió eurós állami támogatást nyújt, konkrétan adókedvezmény formájában a dél-koreai vállalatnak a projekthez,

Hírdetés

amelynek hozzá kell járulnia a bezárt bányák következtében munkanélküliséggel küzdő régió fellendítéséhez. A távol-keleti konszern által létesített üzem 270 munkahelyet teremt. A nemrégiben Dél-Koreába látogató Robert Fico fontosnak tartja, hogy a  Hyundai ebbe a gazdaságilag nehéz helyzetben levő régióba telepíti üzemét. Egyúttal  kijelentette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az üzem számára kellő számú képzett munkaerőt biztosítson, egyrészt az oktatásban bevezetett változtatásokkal, másrészt a külföldi munkavállalók alkalmazásának megkönnyítésével.

Lee Gyu Suka, a Hyundai Mobis főnöke elmondta, hogy a jövőben a Zsolna mellett működő, 2100 főt foglalkoztató KIA autógyár további bővítésével is számolnak. A Hyundai Mobis a szlovákiai KIA-gyáron kívül Csehországba és Törökországba exportálja majd termékeit.

A német Volkswagen, a Stellantis multinacionális vállalat, a dél-koreai Kia Motors, valamint a brit Jaguar Land Rover már rendelkezik nagyobb gyárakkal az országban. A svéd Volvo Cars két éven belül elektromos autógyár létesítését tervezi Szlovákiában.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »