Fegyverembargóval fenyegeti Washington Izraelt

Fegyverembargóval fenyegeti Washington Izraelt

2024. 10. 16.

Az Egyesült Államok egy hónapos ultimátumot adott Izraelnek, hogy megoldja a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságot. Ha ez nem történik meg, Washington fegyverszállítási embargót vezethet be, amely komoly hatással lehet a két ország kapcsolatára és Izrael katonai műveleteire – közölte a Magyar Nemzet.

Az Egyesült Államok szokatlanul kemény hangvételű ultimátumot adott Izraelnek, amely jelentős feszültséget okozhat a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokban. Az amerikai kormányzat egyértelművé tette:

ha a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság nem rendeződik 30 napon belül, Izrael fegyverembargóval nézhet szembe.

A figyelmeztetés rávilágít az elmúlt hónapokban egyre romló helyzetre, valamint az amerikai törvények által előírt következményekre, amelyek bevezetése hamarosan megtörténhet.

Az izraeli N12 televíziócsatorna információi szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hivatalos levelet küldött izraeli kollégáiknak, Ron Dermer és Yoav Gallant minisztereknek. A levélben egyértelmű követeléseket fogalmaztak meg: Izraelnek egy hónapja van arra, hogy intézkedéseket hozzon a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, különben az amerikai fegyverszállítások leállításával kell szembenéznie. A levél arra is kitért, hogy március óta szeptemberben érkezett a legkevesebb humanitárius segély Gázába, amely Washington szerint elfogadhatatlan.

A feszültség nemcsak az amerikai külpolitika részeként jelentkezik: a francia elnök, Emmanuel Macron is fegyverembargót sürgetett Izrael ellen a gázai helyzet romlása miatt.

Hírdetés

Macron nyilatkozata komoly visszhangot váltott ki a nemzetközi színtéren, Izrael azonban határozottan elutasította a vádakat, és hangsúlyozta, hogy több mint 900 ezer tonna segélyt juttatott el Gázába az elmúlt évben.

Izrael álláspontja szerint a humanitárius segélyek korlátozására tett lépések a biztonsági helyzet miatt váltak szükségessé. A zsidó állam tavaly október 7-én, a Hamász által végrehajtott támadások után teljes blokád alá vonta a Gázai övezetet, megállítva a víz-, áram-, üzemanyag- és élelmiszer-szállításokat. Azóta az izraeli hadsereg Vaskardok néven indított hadműveletet, amelynek célja a Hamász militánsai elleni harc. A katonai műveletek során Gáza területét északi és déli részre osztották, az izraeli erők pedig szárazföldi hadműveleteket hajtanak végre Rafah városában.

Az amerikai ultimátum további diplomáciai bonyodalmakat okozhat.

Izrael és az Egyesült Államok régóta szoros katonai együttműködést folytat, és az amerikai fegyverszállítások létfontosságúak Izrael számára, különösen a THAAD rakétavédelmi rendszer bevetése szempontjából, amely az iráni támadások elleni védelem egyik alapvető eleme lehet.

Az embargó lehetősége azonban árnyékot vethet a két ország közötti stratégiai partnerségre, amely évtizedek óta stabil pontnak számított a közel-keleti politikában. Az amerikai kormányzat azonban világossá tette,

az emberi jogok és a humanitárius válság kérdése kiemelt jelentőségű.

A Gázai övezetben uralkodó helyzet súlyosbodása elkerülhetetlenné teszi a nemzetközi közösség reakcióját, és az USA most minden eddiginél határozottabban követel megoldást Izraeltől.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »