Albán kormányfő: kizárólag Olaszország működtethet menekültközpontokat Albániában

Az albán kormány kizárólag Olaszországnak ad lehetőséget menekültközpontok működtetésére Albániában – jelentette ki kedden Edi Rama albán kormányfő Luxembourgban, az Európai Unió és Albánia közötti második kormányközi konferencián.

Az albán miniszterelnök a konferencián felszólalva leszögezte, hogy sok uniós országtól érkezett hasonló kérés, de csak Olaszországgal tesznek kivételt.

Edi Rama hangsúlyozta: Albánia hálával tartozik Olaszországnak több tízezer albán befogadásáért a kommunizmus 1991-es bukása után, továbbá az 1997-es gazdasági válság során és a 2019-es földrengés után nyújtott olasz támogatásért.

Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója hétfőn hagyta el a dél-olaszországi Lampedusa kikötőjét 16 férfival – tíz bangladesi és hat egyiptomi állampolgárral – a fedélzetén, akiket az olasz parti őrség Líbia elhagyása után nemzetközi vizeken vett fedélzetre. Menedékkérelmüket a Róma és Tirana közötti megállapodás alapján Olaszország helyett két albániai központban vizsgálják meg.

Hírdetés

A 2023 novemberében kötött megállapodás értelmében az olasz parti őrség a nemzetközi vizeken felvett migránsok közül havonta legfeljebb 3 ezer embert küldhet Albániába. A menedékkérőket először a hajó fedélzetén vetik vizsgálat alá, majd Albániába küldik őket további átvizsgálásra.

Az első központ a Tiranától 66 kilométerre északnyugatra fekvő Shengjinben épült, amely az újonnan érkezők regisztrálására és átvilágítására szolgál majd. A Shengjin közelében fekvő Gjader városban a menedékkérelmük elbírálására várókat helyezik el egy erre kijelölt létesítményben, majd különválasztják a menedékjogra jogosultakat az erre nem jogosultaktól, és az utóbbiakat kitoloncolják.

Olaszország a megállapodás szerint befogadja mindazokat, akik a fent említett folyamat során menedékjogot kapnak, akiknek a kérelme elutasításra kerül, azokat közvetlenül Albániából toloncolják ki.

Az olasz belügyminisztérium jelentése alapján 2024. október 15-ig összesen 54 129 migráns érkezett Észak-Afrikából Olaszországba a közép-mediterrán útvonalon, ami 61 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »