Magánösztöndíj a szülők emlékezetére

Magánösztöndíj a szülők emlékezetére

Szüleinek nevét viselő ösztöndíjakat adott át csütörtökön Bodó Barna. A sepsiszentgyörgyi születésű, Temesváron élő újságíró, politológus és egyetemi tanár harmadik alkalommal jutalmazza a magyar, illetve román nyelv és kultúra elsajátításában, művelésében kiemelkedő diákokat: a Bodó Mária-ösztöndíjra az egykori Kossuth utcai általános iskolában magyartanárként dolgozó édesanya emlékére a mai Plugor Sándor Művészeti Líceum V–VIII. osztályosai pályázhattak, az egykori mikós romántanár édesapa, Bodó Jenő emlékére alapított ösztöndíjra pedig a Székely Mikó Kollégium IX–XII. osztályos tanulói. Háromszéken ez az egyetlen állandó jellegű (egy évre szóló) magánösztöndíj, amit idén a hetedikes Neaga Eszter, illetve a tizenkettedikes Nagy Ágota vehetett át.

A szűk körű kis ünnepi összejövetelen Bodó Barna elsősorban a Klaus Iohannis államfő által pár napja kitüntetett Székely Mikó Kollégiumnak gratulált, mesélt kicsit a szüleiről és saját munkásságáról, majd a nyelvek ismeretének nemcsak a fontosságáról, hanem a szépségeiről is; végül több általa írott könyvet adományozott a Mikónak.

Hírdetés

Sztakics Éva iskolaigazgató megköszönte a könyveket és az ösztöndíjat is; elmondta, hogy idén öten pályáztak rá, de nagyon egyértelmű volt a nyertes. A Plugor Sándor-líceumban Ambrus Sándor igazgató közlése szerint nehezebben dőlt el a kérdés: bár az előző évekhez képest kevesebb, 20–30 helyett mindössze hat diák küldött be dolgozatot a Bodó Mária-ösztöndíjra, több is jól sikerült, nem volt könnyű az egyiket kiemelni.

A nyertesek nevében Nagy Ágota köszönte meg a lehetőséget, nagyon inspiráló volt számára. Az ünnepség után elmondta: három évig román tannyelvű óvodába járt, és ez elég volt ahhoz, hogy jól megalapozza román tudását. Soha nem szenvedett úgy a nyelvtan miatt, mint az osztálytársai, hanem kimondottan élvezi a nyelvet, másféle szabályait, hangzását, fordulatait: egy új világ nyílt meg előtte, amiben jól érzi magát. (demeter)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »