Iráni külügyminiszter: A hónapok óta tartó tárgyalások fulladtak kudarcba

Iráni külügyminiszter: A hónapok óta tartó tárgyalások fulladtak kudarcba

2024. 10. 15.

Az iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa felfüggesztette az Egyesült Államokkal folytatott közvetett tárgyalásokat Ománban. A döntés hátterében az Izrael és Irán közötti egyre növekvő feszültség áll, amely a két héttel ezelőtti rakétatámadás nyomán alakult ki – közölte a Times of Israel.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter az ománi fővárosban, Maszkatban tett nyilatkozatot az iráni állami médiának. Az Arab-félsziget keleti csücskén elhelyezkedő Omán régóta fontos közvetítő szerepet tölt be Irán és az Egyesült Államok között. A szultánság korábban is helyszínt biztosított olyan titkos tárgyalásoknak, amelyek eredményeként 2015-ben megszületett a nukleáris megállapodás Teherán és a világhatalmak között.

Egyelőre a tárgyalás a térségben kialakult különleges helyzet miatt leállt. Nem látunk lehetőséget a tárgyalásokra addig, amíg nem tudunk túllépni a jelenlegi válságon. – nyilatkozta Aragcsi az IRNA állami hírügynökségnek.

Hírdetés

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem reagált a fejleményekre.

A történet érdekessége, hogy Irán új elnöke, Maszúd Peszeskján néhány hete jelezte, hogy országa kész tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal a szankciók enyhítéséről. A helyzet azonban bonyolult, mivel Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kivonta az USA-t az atomegyezményből. Ezt követően Teherán fokozta urándúsítási programját, és jelentősen növelte készleteit. Az amerikai hírszerző ügynökségek és tisztviselők azonban továbbra is azt állítják, hogy Irán nem kezdett atomfegyver-fejlesztésbe.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Izrael jelentős megtorló csapással fenyegetőzik Irán ellen. Az iszlám köztársaság ugyanis a hónap elején ballisztikus rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen, ami a második ilyen közvetlen támadás volt az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kezdete óta.

Portfolio.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »