Az EU elítéli az UNIFIL elleni izraeli támadásokat – magyar katonák is veszélyben vannak

Az EU elítéli az UNIFIL elleni izraeli támadásokat – magyar katonák is veszélyben vannak

2024. 10. 14.

Az Európai Unió elítéli az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokat, és azonnali leállításukra szólít fel – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Josep Borrell, az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában mindenekelőtt hangsúlyozta: az Európai Unió súlyos aggodalmának ad hangot az úgynevezett kék vonal, a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal mentén a közelmúltban eszkalálódott helyzet miatt.

Kijelentette:

az ENSZ békefenntartói elleni támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, és teljességgel elfogadhatatlanok.

Ezeket a támadásokat azonnal le kell állítani – húzta alá Borrell, majd hozzátette: a konfliktus valamennyi szereplője köteles megtenni a szükséges intézkedéseket az ENSZ személyzete és vagyona biztonságának és védelmének biztosítása, valamint az ENSZ létesítményei sérthetetlenségének mindenkori tiszteletben tartása érdekében.

“Sürgősen magyarázatot és alapos vizsgálatot várunk az izraeli hatóságoktól a Dél-Libanon stabilitásában alapvető szerepet játszó UNIFIL elleni támadásokkal kapcsolatban” – fogalmazott.

Az Európai Unió felszólít minden felet, hogy teljes mértékben tegyen eleget az ENSZ békefenntartó egysége személyzetének biztonsága és védelme mindenkori szavatolására vonatkozó kötelezettségeinek, és tegye lehetővé az UNIFIL számára, hogy továbbra is végrehajtsa megbízatását – emelte ki a főképviselő.

“Mély aggodalommal tölt el bennünket az is, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet rakétákat lőtt ki Izraelre. Ennek véget kell vetni, ahogy az izraeli hadsereg csapásainak is Libanon sűrűn lakott területein, amelyek áldozatokat követelnek a civilek körében. Minden felet arra szólítunk fel, hogy minden körülmények között tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot” – fogalmazott Borrell.

Az EU ismételten felszólít arra, hogy azonnali tűzszünetet érjenek el Libanonban, és valamennyi felet kötelezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatának teljes körű végrehajtására – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

A közlemény szerint az ENSZ-misszió személyzetét többek között 16 uniós tagállam adja. A küldetés honlapja alapján szeptember elején összesen 50 ország küldött békefenntartókat, közülük 15-öt Magyarország. A Honvédelmi Minisztérium nemrég megerősítette, hogy magyar katonák is szolgálnak az alakulatban.

Az uniós külügyminiszterek hétfőn találkoznak, az ülésre érkezve Borrell hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatot „végre, végre, órák hosszat tartó egyeztetések után” minden tagállam támogatta.

Nemrég lengyel kezdeményezésre 34, a misszióban részt vevő ország, köztük Magyarország nevében is kiadtak egy nyilatkozatot, ami elítéli a támadásokat és megfelelő vizsgálatot követel.

MTI, Telex

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »