Változatos témák – politika és irodalom a Bécsi Napló legújabb számában

Változatos témák – politika és irodalom a Bécsi Napló legújabb számában

Gazdag tartalommal, változatos témákkal jelent meg a Bécsi Napló legújabb, idei 5. szeptember-októberi száma. A kéthavonta megjelenő folyóiratban több cikk is foglalkozik az ausztriai parlamenti választások kilátásaival, de a romániai elnökválasztással és a németországi tartományi választások eredményeinek kihatásával is az ország társadalmi életére.

Az első oldalon Martos Péter Három ember uralja a digitális világot címmel korunk mindent behálózó digitális eszközeinek tulajdonosait veszi górcső alá, és azok hatását emeli ki a világpolitika alakítására. Nagymihály Zoltán a párizsi olimpia ideológiai és kultúrpropagandisztikus alapvetéseit emelte ki Párizs és Waterloo című elmélkedésében. Beszámolót közölnek a bécsi Szent István napi ünnepségekről és a római Szent István napi megemlékezésről is.

Tömő Margaréta Új tanév Szerbiában című írásában a szerbiai oktatási intézmények nehéz helyzetét, a tanárok által kezdeményezett sztrájkot, a követelések problémáját elemzi. Bernhard Heinzlmaier Válságkorszak ifjúsága című tanulmányában korunk ifjúságának súlyos gondjait, a pedagógusok és tanulók viszonyát, a társadalomnak a fiataloktól megkövetelt elvárásait boncolgatja.

Ugyancsak az oktatásügy, a jelenlegi oktatási intézmények helyzetét tárgyalja Hiller István A tanulásról és az új tudásról című írásában, kiemelve, hogy jelenleg a tudás megszerzésének módja és alkalmazása alakult át. Kulmann Ernő Felsőpulya egykori polgármestere arról értekezik, hogy milyen pozitív hatása volt a városra az évtizedeken át az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége által ott szervezett Kufstein Tanácskozásoknak.

Neszméri Tünde részletes ismertetést ad a Felvidék legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok megalakulása 75. évfordulója alkalmából rendezett érsekújvári rendezvényről.

Hírdetés

Írásában kiemelte, hogy Érsekújvárnak különös jelentősége van a szervezet életében, hiszen itt alakult meg az első alapszervezet és a tagság itt építette fel az első székházát.

Az ausztriai parlamenti választások előtt három párt képviselői nyilatkoztak elképzeléseikről, terveikről, célkitűzéseikről, hivatalos álláspontjukról megválasztásuk esetén. Részletet közölnek Jobbágy Domokos Az ő foglyuk voltam című történelmi hátterű, ugyancsak érdekfeszítő nemrég megjelent könyvéből.

Köszöntik a jubiláló Jánosi Zoltánt, Fried Istvánt és Kelemen Erzsébetet, és búcsúznak a nemrég elhunyt Nánó Csabától, aki az Erdélyi Napló szerkesztője volt. Száraz Pál Nem ér a nevem című novellájának közlésével köszöntik a jeles, több kötetes felvidéki írót, költőt 70. születésnapja alkalmából.

Bölcskey-Molnár Dávid Magyar virtus címmel ír a párizsi olimpián résztvevő magyar sportolók sikereiről. Szakály Sándor Arday Lajosnak a magyar kisebbségek története kitűnő ismerőjének legújabb könyvéről a Jugoszlávia és utódállamai. A délvidéki magyarság címmel megjelent tanulmánykötetéről írt recenziót, és szintén ismertetik Tóth Imre-Török Balázs A népszavazás külügyminisztere Bánffy Miklós című kötetét. A költészetet Bazsó Ádám és Botos Ferenc versei képviselik a lapban. A Nemzetközi sajtószemle ezúttal négy rövid hírt tartalmaz a tudomány világából. Zsirai László Campona régisége – Nagytétény újdonsága címmel  a városrész régészeti kutatásai által feltárt különlegességeket, történelmi emlékeket bemutató kiállításról ír.

A Bécsi Napló legújabb számát az Erdélyben több évtizede megjelenő gyermeklapokban, a Szivárványban és Napsugárban megjelent színes, művészi rajzokkal illusztrálták. A felsoroltakon kívül még további írások teszik tartalmassá a Bécsi Napló idei 5. számát. Jó szórakozást, kellemes olvasást hozzá!

(BM/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »