Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

José Grimaldo mexikói operatőr kapta a 8. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját a Natalia Bermúdez rendezővel készített Apnea című kisjátékfilmért, a seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

Az idei rendezvényre mintegy kétszáz nevezés érkezett. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő kilenc nagyjátékfilmet, hat dokumentumfilmet és 22 rövidfilmet.

Szabó Gábor zsűrielnök hangsúlyozta, a fesztivál célja az operatőri munka elismerése. A közönségre azonban maga a film hat, a nézőknek, még a zsűri tagjainak is nehéz különválasztaniuk az operatőr által teremtett képi világot az alkotás egészétől.

A filmek értékelése során a harmóniát keresték, azokat az alkotásokat választották ki, amelyekben a film és az operatőri munka együtt hozza létre az az értéket, amelyet díjazni szeretnének – tette hozzá.

A zsűrielnök emlékeztetett arra, a fesztivál történetében nem először fordul elő, hogy a fődíjat egy rövidfilmnek ítélik oda. Ez azt jelzi, hogy egy kisjátékfilmmel is létrehozható olyan kiemelkedő szakmai teljesítmény, amely méltóvá teszi az alkotást a Zsigmond Vilmos-díjra.

José Grimaldo operatőr az Apneában lenyűgöző és bátor képi megoldások sorát alkalmazta, az egyes jelenetek felvételi módja, az élesség és életlenség merész használata, a szokatlan kompozíciók, a képpel való történetmesélés teszi olyan intenzívvé a film hatását – mondta Szabó Gábor.

A legjobb nagyjátékfilm díját Pálos Gergely operatőr kapta a Hatalom című cseh-magyar-szlovák játékfilmért, amelyet Prikler Mátyás rendezett. Az alkotás elnyerte a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének elismerését is.

Hírdetés

A legjobb rövidfilmnek a zsűri a Tribu című spanyol alkotást választotta, amelynek operatőre Marino Pardo, a rendezője Carlos Gómez-Trigo.

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat Domokos Balázs operatőr kapta a Nem halok meg című alkotásért, amelyet Dér Aisa rendezett.

A Magyar Operatőrök Egyesületének (HCA) díját a Magyar Operatőrök Hete című szekcióban vetített kilenc alkotás közül az Árni című filmért Lehr Juhász Péter nyerte el. A Vermes Dorka rendezővel készített filmért Lehr Juhász Péter átvehette a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést is.

Szeged város díját A boldogság ügynökei című bhutáni-magyar film rendező-operatőrei, Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya kapták.

A kritikusok elismerését a Fanni kertje című horvát-magyar-román dokumentumfilmért Somogyvári Gergő rendező-operatőr vehette át.

A diákzsűri a Manos ajenas című mexikói kisjátékfilmet találta a legjobbnak, amelyet Melissa Nocetti fotografált, a rendezője Adrián Monroy Molina.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri a tavaly nyáron elhunyt Medvigy Gábornak ítélte oda posztumusz az elismerést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »