Lapértesülés: Bús Balázs ismét az NKA alelnöke lesz

Lapértesülés: Bús Balázs ismét az NKA alelnöke lesz

Egymástól független források egybehangzóan megerősítették az Index értesülését, amely szerint október 15-től ismét Bús Balázs lesz a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

Bús Balázs lesz október 15-től a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke. Az Index értésülését több, egymástól független, névtelenséget kérő forrás is megerősítette.

A lap emlékeztet, hogy Bús Balázst még februárban menesztette a szervezet alelnöki posztjáról akkor még az Orbán-kormány tagjaként a Kulturális és Innovációs Minisztériumot vezető Csák János, aki júniusban távozott a tárca éléről. Az NKA jelenleg a legszélesebb pályázati rendszert működtető kultúrafinanszírozási szervezet Magyarországon, sok milliárd forintnyi támogatás felett rendelkezik – olvasható.

Hírdetés

Az Index információi szerint Bús Balázs februári menesztéséhez hozzájárulhatott, hogy kritikát fogalmazott meg a készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban. A Csák János által vezetett tárca azonban azzal magyarázta a döntést, hogy Bús Balázs indult a júniusi önkormányzati választásokon mint óbudai polgármesterjelölt.

Távozása után az NKA alelnöki teendőit Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára látta el.

Csák János lemondása után Hankó Balázs lett a Kulturális és Innovációs Minisztérium új vezetője. Érkezésével lekerült a napirendről az új kulturális törvény tervezete, amelyet Csák János regnálása legfontosabb eredményének tartott. Egyelőre kérdéses, hogy Bús Balázs október 15-ei visszatérésével milyen szerep jut a még pár napig regnáló alelnöknek, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárnak – olvasható egyebek mellett.

A Nemzeti Kulturális Alap 1993-ban jött létre, a szakmai szervezet egyik ötletgazdája és alapítója Fekete György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar belsőépítész volt, ő lett az NKA első elnöke – olvasható a szervezet honlapján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »