Lángolj és világíts! – Ciszterci iskolák találkozója Pécsen

Lángolj és világíts! – Ciszterci iskolák találkozója Pécsen

Ardere et lucere! Lángolj és világíts! – ez volt a jelmondata idei Ciszterfesztnek, a magyarországi ciszterci iskolák találkozójának, amelyet szeptember 27. és 28. között tartottak Pécsen, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiumában, valamint a Szent Margit Ciszterci Iskolaközpontban.

A kétnapos programra a budapesti Ciszterci Szent Imre Gimnáziumból, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumból és a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumból érkeztek a diákok – összesen mintegy háromszáz fiatal – és tanáraik.

Az első nap közös ünnepi szentmisével kezdődött a székesegyházban, amelyet a pécsi Nagy Lajos-gimnázium öregdiákja, Máger Róbert plébános mutatott be. Koncelebrált Lovász Rajmund ferences, valamint a gimnázium egykori diákjai, Lovász Zsolt, Almási Róbert és Darnai József Ágoston.

A szentmise után Helstáb Ákos, a Szent Margit Ciszterci Iskolaközpont igazgatója és Nyisztor Zsolt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója köszöntötte a jelenlevőket.

Nyisztor Zsolt megnyitó beszédében a karácsonyfához hasonlította a ciszterci fesztivált, amelynek „csúcsára már felkerült a legékesebb dísz, a szentmise, hiszen a legszebb ajándék, hogy együtt dicsőíthettük a Jóistent”. Az igazgató a képzeletbeli fenyőfa díszítésére hívta az egybegyűlteket a közös programok, élmények által.

A nap további része a Nagy Lajos-gimnázium dísztermében folytatódott, ahol a házigazda igazgatók jelképes ajándékkal köszöntötték a többi ciszterci iskola vezetőjét: Barlay Bencét, Karóczkai Júliát, Orosz Ágostont, valamint azokat a munkatársakat, akik jelentős szerepet töltenek be a ciszterci fenntartású intézmények életében: Baller Évát, Dávid Juditot, Czuppon Györgynét, Foltányi Mártont és Zalai Andrást.

Az iskolák közötti ismerkedésre a bemutatkozó kisfilmek, majd az este során a kulturális műsorok megtekintése adott lehetőséget. A sokrétű, színvonalas produkciók (kórusok, tánccsoportok, szavalók, zenészek előadásai) által megmutatkozott a művészet összetartó ereje. 

A kulturális műsorszámok után a diákokat táncház, majd játékos foglalkozások, a tanárokat pedig kötetlen beszélgetés és borkóstoló várta.

A Ciszterfeszt második napja a pécs-belvárosi templomban kezdődött zenés imádsággal, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök a „lélekben való megérkezés” fontosságát hangsúlyozta. Csak akkor tudunk másokra és önmagunkra is figyelni, ha ezt teljes lelki odafordulással tesszük – mondta a főpásztor.

Hírdetés

A jelenlevőket Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója is köszöntötte, aki a ciszterci találkozók országon belüli egyedülállóságát emelte ki, annak a nagyszerűségét, hogy a „ciszterci család” tagjai minden évben, immár negyedik alkalommal találkozhatnak, hogy jobban megismerjék egymást, és hogy ezáltal baráti és szakmai kapcsolatok szövődhessenek.

A délelőtt hátralévő részében a diákok egy helyismereti vetélkedőn vettek részt Pécs belvárosában, a felnőttek pedig egy múltat idéző kulturális program részesei lehettek, melynek során a Szent Margit Ciszterci Iskolaközpontban – Szabados Franciska kollégiumigazgató vezetésével – megnézhették a Zárdatemplom kincsei című kiállítást, illetve megcsodálhatták a Miasszonyunk Női Kanonokrend egykori templomát is.

A nap utolsó programjaként Czeininger Tamás, a Nagy Lajos-gimnázium történelem és hittan szakos tanára előadást tartott Pécs – a sokszínű város címmel. Az érdekes és színes előadás után ismertette a városismereti vetélkedő eredményeit, és átadta a díjakat.

A Ciszterfeszt zárásaként Rubovszky Rita főigazgató megköszönte a szervező iskolák munkáját, majd Helstáb Ákos és Nyisztor Zsolt igazgató is kifejezte háláját a fesztivál szervezőinek, külön kiemelve az igazgatóhelyettesek munkáját. Nyisztor Zsolt köszönetet mondott mindenkinek, aki a közös „karácsonyfa” díszítésében részt vett, és ezáltal élményszerűvé, meghitté és bensőségessé tette ezt a két napot.

Jövőre a Ciszterfeszt Budapesten a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban lesz, visszatérve arra a helyre, ahol a fesztivál ötlete 2021-ben megfogalmazódott a ciszterci iskolák Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából összehívott találkozója után.

Ardere et lucere! Lángolj és világíts! – ezt az üzenetet vitte tovább az a sok lelkes fiatal, aki a pécsi pályaudvaron a szakadó eső ellenére is vidám énekszóval indult útnak, hiszen a „lángot”, a lelkesedést semmi sem olthatja ki. Bennük él, viszik tovább, jut belőle másoknak is…

Szöveg: Nagy Katalin

Fotó: Bergics Balázs

Forrás: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »