Ùj fehérjék létrehozása

2024-ben a kémiai Nobel-díjat David Baker, John M. Jumper és Demis Hassabis kapja a fehérjeszerkezetek tervezésével kapcsolatos kutatásaikért. Ezt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia jelentette be szerdán Stockholmban.

A kémiai Nobel-díj felét az amerikai Washingtoni Egyetem munkatársa, David Baker, a másik felét pedig a két brit kutató, John M. Jumper és Demis Hassabis kapja.

Hassabis a Google mesterséges intelligenciára szakosodott leányvállalatának, a DeepMindnak a társalapítója, Jumper pedig ott vezető tudós.

Baker a számítógépes fehérjetervezésért, Hassabis és Jumper pedig a fehérjék összetett szerkezetének előrejelzéséért kapja a díjat.

A kémiai Nobel-bizottság hangsúlyozta, hogy Baker „szinte lehetetlen bravúrt hajtott végre a teljesen új típusú fehérjék megalkotásával”. Hassabis és Jumper egy 50 éves probléma megoldására mesterséges intelligenciával (AI) olyan modellt fejlesztett ki, amely a fehérjék összetett szerkezetének előrejelzésére használható. „Ezek a felfedezések hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban” – mondták. Az élet sokszínűsége a fehérjék mint kémiai eszközök elképesztő képességéről tanúskodik.

Hírdetés

„Az idén kitüntetett felfedezések egyike a fehérjék felépítésével kapcsolatos. A másik egy 50 éves álom beteljesüléséről szól: a fehérjék szerkezetének előrejelzéséről azaminosav-szekvenciákból. Mindkét felfedezés hatalmas lehetőségeket nyit meg” – mondta Heiner Linke, a kémiai Nobel-bizottság elnöke.

Az 1962-ben Seattle-ben született Baker 2003-ban hozott létre először új fehérjét aminosavakból. Azóta kutatócsoportja számos más fehérjét is előállított, amelyeket többek között gyógyszerekben és vakcinákban használnak.

Az 1976-ban Londonban született Hassabis és az 1985-ben az amerikai Little Rockban született Jumper 2020-ban mutatta be az „AlphaFold2” nevű mesterséges intelligenciamodellt, amellyel gyakorlatilag az eddig ismert 200 millió fehérje szerkezetét lehet megjósolni. A mesterséges intelligenciát 190 különböző országban használták már emberek – írja a Nobel-bizottság. Ez segíthet például az antibiotikum-rezisztencia tisztázásában vagy a műanyagokat lebontó enzimek használatában.

A három díjazottat a Clarivate adatszolgáltató cég már az idei kémiai Nobel-díj esélyesei közé sorolta, mivel a leggyakrabban idézett tudósok közé tartoznak.

Makovitzky József (Prof. em. Univ. Heidelberg és Univ. Freiburg i. Br.)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »