Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny a New York-i Carnegie Hallban

György Ádám zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti igazgatója kedden az MTI-nek úgy értékelt, hogy a verseny idén újabb mérföldkőhöz ért el, és minden korábbinál nagyobb közönséghez sikerült eljutni és átadni Liszt Ferenc zenéjét.

György Ádám a világ egyik legismertebb koncerttermében rendezett eseményen beszédében az előadóművészek életének nehézségeit hangsúlyozta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy „a legkomolyabb művészi megfogalmazások éveken át tartó gyakorlást követelnek, és kitartást a kétség pillanataiban is”.

A IV. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kínai győztese a 17 éves Hszüan Hsziang Wu, míg a dél-koreai győztes Song Hyeon Kim volt. A közönségdíjat ugyancsak a tinédzser kínai művész nyerte el, míg a második díjat az orosz Dimitrij Yudin, a harmadik helyezett pedig egy kínai művész volt.

Hírdetés

A megmérettetés döntőjébe került négy versenyző Liszt Ferenc két zongoraversenyéből egyet adott elő szabadon választva. A művészeket, az előző évhez hasonlóan a New York-i Saint Luke’s szimfonikus zenekar kísérte, ezúttal Hollerung Gábor karmester irányítása alatt.

A zsűri tagjai voltak – György Ádám, zsűrielnök mellett – Farkas Gábor, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Veda Kaplinsky, a Juilliard School zongora tanszékének vezetője, valamint Stephen Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora.

A zongoraverseny döntőjét a helyszínen kétezer fős közönség hallgatta meg, míg az élő internetes közvetítésbe több mint 50 országból kapcsolódtak be.

György Ádám a vasárnapi döntőt megelőzően, szombaton a Carnegie Hall nagytermében adott önálló zongoraestet. Korábban úgy nyilatkozott, hogy elsődleges feladatának Liszt Ferenc örökségének tengerentúli ápolását tartja. A koncerten a magyar zongoraművész Mendelssohn Nászindulójának Liszt-átiratát, valamint Liszt 2. Magyar rapszódiáját adta elő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »