Pellegrini az egészségügyi minisztert fogadta az elnöki palotában

Pellegrini az egészségügyi minisztert fogadta az elnöki palotában

Pellegrini az egészségügyi minisztert fogadta az elnöki palotában Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 12:39

Peter Pellegrini köztársasági elnök kedden délelőtt az elnöki palotában fogadta Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi minisztert. Dolinková a múlt héten bejelentette a lemondását. Robert Fico (Smer) miniszterelnök úgy tájékoztatott, a miniszter kedden lemond.

Hírdetés

Az egészségügyi miniszter azzal indokolta döntését, hogy úgy érzi, nem kap támogatást az egészségügy javítását célzó intézkedések megvalósításához. Kritizálta egyebek között az is, hogy a parlament jóváhagyta a konszolidációs intézkedéseket. Az államfő azt nyilatkozta a hétvégén a TA3 televíziónak, hogy amíg a miniszterelnök nem mutatja be a megfelelő utódját, nem fogadja el Dolinková lemondását.

A miniszterelnök az STVR hétvégi vitaműsorában azt mondta, az új egészségügyi miniszter személyéről a Hlas dönt. Az államfő Matúš Šutaj Eštokkal, a Hlas elnökével való egyeztetés után tesz javaslatot az új tárcavezető személyére. „Az új egészségügyi miniszter szeméről tájékoztatni fogunk” – közölte a TASR hírügynökséggel a Hlas sajtóosztálya. A párt egyúttal közölte, hogy az új egészségügyi miniszter folytatni fogja a folyamatban levő projekteket, és olyan megoldásokat fog keresni, amelyekkel összeegyeztethetők az egészségügyi szakemberek által megfogalmazott igények az anyagi lehetőségekkel, hogy a páciensek jobb ellátásban részesüljenek, és jobb szolgáltatásokhoz férhessenek hozzá.

Sem az ellenzéki SaS, sem a Slovensko mozgalom nem ért egyet azzal, hogy az államfő elhalassza Dolinková lemondásának elfogadását. Azzal érvelnek, hogy „az alkalmatlan minisztert” le kell váltani, mert ha nem, az csak meghosszabbítaná az egészségügyi rendszer haldoklását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »