Az éden vár ránk címmel nyílt fotókiállítás Vácon

Az éden vár ránk címmel nyílt fotókiállítás Vácon

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény időszaki tárlatának megnyitóját szeptember 19-én tartották, az Ars Sacra Fesztivál keretében, Kovács Melinda Balogh Rudolf-díjas fotográfus alkotásaiból. A megnyitón köszöntőt mondott Marton Zsolt megyéspüspök; Koncz Kinga a gyűjtemény igazgatója és Fáy Zoltán, aki egyben zenés tárlatvezetést is tartott a kiállításon, amelyen Fáy Lukács működött közre szaxofonon.

Koncz Kinga elmondta, hogy a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény közel egy éve, hosszabb kényszerű zárva tartás után nyitotta meg ismét kapuit. Az Örökség című állandó kiállítás mellett a mostani fotókiállítás már a negyedik időszaki tárlat.

Az éden vár ránk kiállítást több mint egy éve kezdtük el tervezni. Melinda munkássága, képeinek finomsága, mondanivalójának költőisége megszólított, lenyűgözött, és hálás voltam, hogy elfogadta a meghívásunkat” – mondta el a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény igazgatója.

A tárlat megnyitását a váci Nagyboldogasszony-székesegyház átadásához és új oltárának felszenteléséhez időzítették, távoli párhuzamot kínálva arra, hogy a látogatók közelebb érezzék magukat a szakrális terekhez – tette hozzá Koncz Kinga. – Kovács Melinda alkotásai különleges vizuális és lelki élményt kínálnak: az Éden egy olyan belső tér, amely a lélek keresésének leképeződése. Mindannyian követhetjük az alkotót ebbe a keresésbe, azaz mindenki magára ismerhet abban, hogy egy ideális állapot után vágyódik, amely szoros kapcsolatban van a teremtettségünkkel.

Kovács Melinda alkotásaira jellemző, hogy több képzőművészeti ágat kombinál: tárgyakat alkot, majd azok befotózását követően egy új felületen jeleníti meg őket, akár újabb tárgyi kiegészítésekkel, ezáltal új és új jelentéstartalommal gazdagítva az eredeti anyagot: szobrászat–fotózás–festészet metszéspontjában születnek meg a művek.

A természeti képek most kerültek először fókuszba, az új sorozatban a végső alkotások összemontírozott fotókból születtek meg, amelyek ily módon képesek új nézőpontot feltárni a szemlélő előtt. Egyedi, látomásos tájképek, ideális sosem volt és soha nem látható vidékek jelennek meg a képeken.

Kovács Melindát mindig érdekelték a szakrális tárgyak, amelyek hasonló alkotói újraértelmezésben jelennek meg a művészetében. A kiállításon votív tárgyakkal is találkozhatunk; ezeket a felajánlási tárgyakat – ezek lehettek táblák, ékszerek vagy éppen egy adott imaszándékra, testrészre utaló kis szobrok, tárgyak, alkotások – különböző kegyhelyeken helyezték el a hívek hálából gyógyulásukért, ima-meghallgatásokért. A fotóművészt ezek inspirálták, hogy az alkotásban újraértelmezzen fogadalmi tárgyakat.

Hírdetés

A kiállítás külön érdekessége, hogy a műalkotások nemcsak a földszinti időszaki kiállítótérben láthatók, hanem egyes darabjai tematikus megközelítésben bekerültek az Örökség egyházművészeti állandó kiállítás darabjai közé, ezzel is kísérletet téve arra, hogy a régi és új szakrális művészet között kapcsolatot teremtsenek.

Leglátványosabb darabjai ennek a kombinációnak a gyűjtemény ablakaiban elhelyezett keresztútképek, amelyek hátulról megvilágítva különleges atmoszférát teremtenek a 18. századi barokk-rokokó belső térben.

***

Kovács Melinda Esztergomban született, jelenleg Kékkúton él. A fényképészeti szakiskola elvégzése után szabadúszóként dolgozott. Különféle nemzetközi fotóművészeti alkotótáborok meghívott előadója; 2006–2016 az esztergomi Duna Múzeum galériáját vezette, 2014–2018 között az Esztergomi Fotográfiai Biennálé művészeti vezetője volt. 2021 óta a salföldi Pajta Galéria művészeti vezetője, a pajtagaleria.hu oldalon az alapító Török László Balázs Béla díjas fotóművész képanyagát és az általa alapított kortárs fotóművészeti gyűjteményt mutatja be. Rangos ösztöndíjakat nyert el, többek között a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat (1992–1995), a Kultur Kontakt Ausztria fotóművészeti ösztöndíját (1999), az NKA alkotói támogatását több alkalommal, a Budapest Galéria művészeti alkotói ösztöndíját, illetve a Magyar Művészeti Akadémia hároméves alkotói ösztöndíját is megkapta (2018–2021).

Markáns stílusú, tudatos és termékeny alkotó. Munkáit folytonos kísérletezés jellemzi, miközben az eltervezett, megrendezett, esetleg megépített és utólag manipulált műveivel változatos, mégis koherens metauniverzumot épít föl. Művészetében a fotográfia, a képzőművészet, valamint a vizuális kultúra profán és klasszikusnak tekintett mozzanatai keverednek.

A kiállítás november 30-ig látogatható csütörtöktől szombatig 11–17 óra között. Tárlatvezetés a [email protected] e-mail-címen igényelhető; a tárlatvezetés időpontja péntek 11 óra.

Kovács Melinda fotóművész október 12-én és november 16-án 16 órától zenei aláfestéssel kísért tárlatvezetést tart, amelyen közreműködik Neducza Zalán furulyán.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »