Újítsuk meg lelkünket is! – Megáldotta a felújított pátyodi templomot Szocska Ábel püspök

Újítsuk meg lelkünket is! – Megáldotta a felújított pátyodi templomot Szocska Ábel püspök

Templombúcsút tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Pátyod görögkatolikus templomban október 5-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a Szent Liturgia elején megáldotta a templomot, amelyben az elmúlt félévben külső és belső felújítást is végeztek.

A szertartáson a főpásztor mellett az oltár körül szolgált a házigazda, Karakó Roland parókus; a helyi római katolikus plébános; Halinda Gyula ökonómus; Ivancsó Sándor, a kerület esperese és az espereskerület papsága.

Februárban kezdék el a pátyodi görögkatolikus templom felújítási munkálatait. Egy pályázatnak, az egyházmegye támogatásának és a hívek felajánlásainak köszönhetően új padlóburkolatot kapott a belső tér, szigetelték a födémet, kicserélték az elavult elektromos vezetékeket, új ajtókat szereltek fel. A liturgikus eszközök is bővültek: új miseruhák és új kehelykészlet kerültek használtba.

Szocska Ábel püspök prédikációjában örömét fejezte ki, hogy a településen – világi és egyházi szolgálattevők, hívek – fontosnak tartják a templom állagának megóvását, hogy az Isten hajléka és annak környéke méltó módon hirdesse Isten jelenlétét a világban.

A főpásztor a templom megújulását a lelkiélet megújításának igényével állította párhuzamba. Márta és Mária evangéliumi történetéből kiindulva arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen hamar beleesünk mindannyian a megszólás és ítélkezés bűnébe. Pedig e két bűn megkeményíti a szívét annak is, aki elköveti és annak is, aki ellen elkövetik.

„Ne hagyjuk eluralkodni a megszólás és ítélkezés bűnét, ellensúlyozzuk megértéssel és a megbocsátás lelkületével. Mert aki ítél, az a Jóisten ítélete alá kerül” – hangsúlyozta a nyíregyházi megyéspüspök. Hozzáfűzte: környezetünk, épületeink, templomaink megújulása mellett fontos tetteink, gondolataink felülvizsgálata, lelkünk megújítása is.

Hírdetés

Karakó Roland atya, az egyházközség pasztorális szolgálatát oldallagosan (Porcsalmáról) ellátó lelkipásztor irányításával – a településre helyezését követő bő egy év során – a korábban elkezdett munkák értek most véget. A parókus megköszönt mindennemű segítséget, a szertartás után pedig köszöntötte a közösség ünnepében osztozó vendégeket. A püspöknek ajándékkal kedveskedett az egyházközség nevében.

A templom körüli feladatoknak ezzel persze koránt sincs vége, mint azt Tóth János egyházközségi gondnok, Pátyod polgármestere elmondta, aki az önkormányzat nevében nyújtotta át ajándékát.

A kántori szolgálatot Ivancso Sándorné tisztelendő asszony vállalta, aki mellett a Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola Pátyodi Dr. Antall József Tagintézménye tanulói közül is sokan énekeltek.

A búcsúi körmenet után miroválás, majd agapé várta a jelenlévőket.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »