Donald Trump hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy orosz fenyegetés esetén cserben hagyná Lengyelországot

Donald Trump hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy orosz fenyegetés esetén cserben hagyná Lengyelországot

Donald Trump hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy orosz fenyegetés esetén cserben hagyná Lengyelországot Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 09:12

Hazugságnak nevezte Donald Trump a TV Republika lengyel konzervatív hírtévének adott, hétfőn sugárzott interjújában a választási riválisa, Kamala Harris amerikai alelnöknek azon állítását, miszerint a republikánus elnökjelölt orosz fenyegetés esetén cserben hagyná Lengyelországot.

A lengyel újságíró egyik kérdésében Harris szeptember 11-i elnökjelölti televíziós vitában az ukrajnai háborúra vonatkozó egyik kijelentésére utalt. A demokrata párti politikus akkor úgy ítélte meg, hogy amennyiben Trump lenne az elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök „Kijevben ülne, és tekintetét Európa más részeire vetné, elsősorban Lengyelországra”. 

Trump a hétfői interjúban hazugságnak nevezte Harrisnak ezt az állítását. „Senki sem tett a lengyelekért annyit, amennyit én, Kamala Harris egy hazug személy” – jelentette ki. 

Hírdetés

Megismételte korábbi véleményét: ha ő lenne az elnök, Putyin nem merte volna megtámadni Ukrajnát. „Így Lengyelország is nagyobb biztonságban volna” – tette hozzá. 

A republikánus elnökjelölt kivételesnek nevezte a Lengyelországhoz való viszonyát. „A riválisaim nem szeretik a lengyeleket, nem szeretik a vallást” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban élő lengyelek elmennek majd szavazni, és „annak adják a voksukat, aki az értékeiket támogatja”. 

„Gondoskodni fogok a lengyelekről” – jelentette ki Trump, aláhúzva: korábban is „mindig ezt tette”. 

Az amerikai politikus barátjának nevezte Andrzej Duda lengyel államfőt, és támogatásáról biztosította az elnök azon javaslatát, hogy a NATO-tagállamok a GDP 3 százalékát fordítsák védelemre.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »