Ekler Luca paralimpiai bajnok a Selye gimiben

Ekler Luca paralimpiai bajnok a Selye gimiben

„A lélek mozgásban” – hangzik a paralimpia jelmondata. Ezzel a mozgásban lévő lélekkel szembesülhettek Ekler Luca előadása révén Komáromban, a Selye János Gimnázium dísztermében a diákok.

A világcsúcstartó, kétszeres paralimpiai bajnok, hatszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok sportoló 2024. október 4-i előadása rendkívül inspiráló volt.

Az előadást követően a diákok kérdezhettek, beszélgethettek, fényképezkedhettek a híres sportolónővel, akinek nemcsak kiváló fizikai teljesítménye példaértékű, hanem az az elképesztő kitartás, kemény munka és önmegvalósítás is lenyűgöző, melyet minden nehézség ellenére pályája során tanúsított.

 

 

Az inspiráló előadásból megtudhattuk többek között azt, hogy Ekler már kislányként aktívan sportolt, kiválóan teniszezett, focizott, 10 éves korában azonban sztrók következtében bénulást szenvedett, bal oldala teljes mértékben lebénult. Hosszas gyógytornás és fizioterápiás kezelésének hála mára már csak bal kézfején figyelhetőek meg maradandó tünetek.

Lucát ez az őt ért szörnyű tragédia sem állította meg szenvedélyében, új sportokban próbálta ki magát, mint például a szertorna vagy a röplabda.

Hírdetés

Az őt ért tragikus eseményt megelőzően számos atlétikai versenyen vett részt, ezért edzői továbbra is buzdították, hogy menjen velük távolugrani vagy futni. Luca végül atléta édesapjával elment egy edzésre, s ekkor fogalmazódott meg benne, hogy az atlétika az ő sportja, hisz ebben képes a leginkább kiteljesedni.

A paralimpián Ekler Luca a legenyhébb mozgássérült kategóriában versenyez, sztrók okozta maradványtünete miatt. 2021-ben vehetett részt Tokióban élete első paralimpiáján. Itt első ugrásával már túltett az aktuális paralimpiai világcsúcson.

 

 

Számos érmével együtt elhozta nekünk megmutatni itt szerzett aranyérmét is, melyet mindnyájan kezünkbe is vehettünk. Miközben kézről kézre járt az aranyérem, Luca egy humoros megjegyzéssel hívta fel rá a figyelmünket, hogy hiába is próbálnánk meg elfutni aranyérmével, ő úgyis utolérne minket.

A paralimpia – amint erre a Selye János Gimnázium rendezvénye is rányitotta a szemünket – megtanít a hátrányos helyzet elfogadására, toleranciára nevel és az egyforma bánásmód szükségességére, ugyanakkor a lenyűgöző teljesítmények csodálatára is.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója köszönetét fejezi ki a találkozó megszervezésében nyújtott segítségért a Pázmaneum polgári társulás képviselőinek: Karaffa Attilának, a társulás elnökének és Sörös Eriknek, a Selye János Gimnázium egykori diákjának.

(Csehy Flóra, III. C / Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »