Amit nem szabad Lagzi Lajcsinak, szabad a Fővárosi Csatornázási Műveknek?

Amit nem szabad Lagzi Lajcsinak, szabad a Fővárosi Csatornázási Műveknek?

A 2017-ben, Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnokságra a Margit-szigeten lévő nyilvános illemhelyek felújításra kerültek, így a Margit-sziget Árpád-híd lábában elhelyezkedő létesítmény is. A Főkert Nonprofit Zrt. – mint a beruházás lebonyolítója – által megbízott kivitelező cég a létesítményben víz almérőt szerelt fel, amelynek vízellátása a Honvéd Bólyai János Sportegyesület főmérőjén keresztül történik.

A Honvéd Bólyai János Sportegyesület elnöke – a sikertelen egyeztetéseket követően – büntetőfeljelentést tett a szabálytalan közműhasználattal kapcsolatos hivatalos dokumentumok valótlan tartalma miatt.

„A víziközmű-hálózatba történő bekötés feltételei nem álltak fenn és nem állnak fenn, tekintettel arra, hogy a Honvéd Bólyai János Sportegyesület víziközmű-hálózatát használják engedély és hozzájárulás nélkül, 2017. év óta jogszabályba ütköző módon folytatják a tevékenységüket, mind a nyilvános mosdó kialakítása, felújítása, mind az üzemeltetése során, amely a Btk. 370. § szerint bűncselekménynek, lopásnak minősül” – magyarázta a Privátkopó bűnügyi portálnak a sportegyesület vezetője.

Az évek óta fennálló törvénysértés úgynevezett orvoslása céljából a Fővárosi Vízművek Zrt. felé igénybejelentő került benyújtásra a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. részéről, annak ellenére, hogy a Honvéd Bólyai János Sportegyesület főmérőjére, illetve vízhálózatára történő rákötéshez a sportegyesület képviselője hozzájárulást, jóváhagyást nem adott.

A Fővárosi Vízművek Zrt. arról tájékoztatta a sportklub elnökét, hogy az engedélyeztetési dokumentációban a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai jognyilatkozatot tettek az egyesületre vonatkozóan. Az igénybejelentő nyilatkozat Dr. Medovárszki Éva és Rácz Beatrix aláírásával készült, amelyben büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy tulajdonosi hozzájárulással rendelkeznek a főmérő tulajdonosától, azaz a Honvéd Bólyai János Sportegyesülettől.

Hírdetés

„Ez valótlan állítás. Az igénybejelentő nyilatkozat kelte: 2017. július 1. A Fővárosi Vízművek 3 és fél évvel később, 2021. január 14-én érkeztette a dokumentumot, amelynek másik oldalán a 2021. január 19. dátum szerepelt” – mondta az egyesület képviselője. „Az aláírás bélyegző szerint dr. Medovárszki Éva általános vezérigazgató-helyettes, és Rácz Beatrix értékesítési igazgató aláírásával készült az igénybejelentő. Azonban a Fővárosi Csatornázási Művek honlapján elérhető vezetőségi adatok szerint Rácz Beatrix a 2017. éven, egészen 2020. év közepéig, a környezetgazdálkodási igazgatóság vezetője volt. Amennyiben valóban 2017. július 1. napon történt a dokumentum elkészítése és aláírása, akkor Rácz nem volt jogosult értékesítési igazgatóként aláírni azt. Amennyiben viszont 2021-ben írta alá az igénybejelentőt, már értékesítési igazgatóként, akkor nem szerepelhet a nyilatkozaton a 2021. július 1. dátum.”

Az elnök azt sem érti, miért csak 3 és fél évvel az irat keletkezését követően nyújtotta be azt a Fővárosi Csatornázási Művek a Fővárosi Vízműveknek. Hol hevert évekig a dokumentum?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozása során több tanú kihallgatására került sor. A Fővárosi Csatornázási Művek egyik munkatársa, K. Z. úgy nyilatkozott, hogy „tudomása szerint az igénybejelentő lap 2020. évben keletkezett”.

J. K., az almérő számlázásba vételének lebonyolítására – a Fővárosi Csatornázási Művek által – felkért cég képviselője azt állította, hogy „neki a csatornázási művek helyszínen tartózkodó munkatársa mondta, hogy az igénybejelentő lap IV. pontjánál írjon 2017. július 1. dátumot, mert feltételezése szerint akkor már működhetett a vízóra, így attól a naptól induljon a számlázás”.

A rendőrség megkeresésére a Fővárosi Csatornázási Művek azt válaszolta, hogy Rácz Beatrix 2020. július 1. naptól dolgozik értékesítési igazgatóként a társaságnál (tehát 2017 júliusában, amikor vagy amikorra az igénybejelentő lapot dátumozták, még nem volt az – a szerk.)

A BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság 2022. július 25. napján a hamis magánokirat felhasználásának vétsége gyanúja miatt folytatott nyomozást megszüntette, „mivel a cselekmény nem bűncselekmény”.

A sportegyesületi elnök panaszt nyújtott be a rendőrség határozatával szemben a Budapesti VI. és XIII. Kerületi Ügyészséghez. Az ügyészség a panaszt elutasította. A kerületi vezetőhelyettes ügyész határozat indokolásában azt írta, „A nyomozó hatóság határozatában nevesített hamis magánokirat felhasználásának vétsége közbizalom elleni bűncselekmény, amelynek jellegénél fogva sértettje nincsen. Így a Honvéd Bólyai János Sportegyesület, illetve a képviseletében eljáró Kléner Katalin feljelentőnek nem tekinthető, ezért a nyomozó hatóság eljárást megszüntető határozata ellen a jogi képviselője útján bejelentett panaszt el kellett utasítani”.

2022-ben Galambos Lajost (Lagzi Lajcsi) hasonló bűncselekmény elkövetése miatt – jogerősen – 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték. A trombitás és társai a vád szerint majdnem két évtizeden keresztül lopták az áramot, a gázt és a vezetékes vizet. A közműszolgáltatásokat a mérőórák illegális megkerülésével kötötték be két ingatlanba is.

„Néhány százezer forintra tehető a sportegyesület kára, nem is ez a lényeg, hanem az elv, a jogbiztonság, az egyenlő mérce. Egy önkormányzati cég se tehesse meg következmények nélkül azt, amiért a törvény erejével sújtanak le magánszemélyekre” – jegyezte meg a sportegyesület vezetője.

Hogy hol tart jelenleg a vízmérőórás ügy?

A közpénzen felújított közterületi illemhely nem működik. A helyiség ajtaján ez olvasható: „Technikai okok miatt nem üzemel”.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »