A saját otthon sok fiatal számára még inkább vágyálom marad, az ingatlanárak további emelkedése várható

A saját otthon sok fiatal számára még inkább vágyálom marad, az ingatlanárak további emelkedése várható

Szlovákiában a fiatalok számára ismét nehezebben lesznek elérhetők a lakásvásárlásra szánt hitelek, ami azzal jár, hogy még elérhetetlenebbé válik a szülői háztól való függetlenedés. Az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője, Marián Búlik szerint a magas kamatok és a szigorodó jövedelmi elvárások korlátokat szabnak az alacsonyabb bevétellel rendelkező fiatalok számára a magasabb összegű hitel elérhetősége tekintetében.

„A bankoknak ellenőrizniük kell minden hitelkérelmező bevételét a 2 százalékpontnál magasabb kamatok esetében, miközben a maximális kamatkorlát 6 százalékos lehet“ – magyarázta Búlik.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 25-29 éves fiatalok csaknem 70%-a még mindig a szüleivel él, miközben a szülői háztól való függetlenedés tekintetében messze rosszabbak vagyunk a 17 százalék alatti „mamahoteles” európai uniós átlagnál.

A helyzet 2022-től rosszabbodott, amikor emelkedni kezdtek a hitelkamatok. A Szlovák Nemzeti Bank szerint a hitelek elérhetősége júniusban a legalacsonyabbnak számított az utóbbi évtizedben. Az ingatlanáraknak még 7 százalékkal kellene csökkenniük, hogy az önálló lakásvásárlás hozzáférhetőbb legyen.

Hírdetés

„2022 nyarától 2023-ig a lakhatási árak 10 százalékkal csökkentek, de a második negyedévtől újra emelkedni kezdtek“ tette – hozzá Búlik. Feltételezése szerint az ingatlanárak az áfaemelés miatt 2025-ben tovább nőnek.

„Az új építésű ingatlanok iránti év végéig várható kereslet, mellyel a vásárlók el akarják kerülni a jövő évi magasabb árakat, emelheti a régebbi lakások árát is” – helyezte kilátásba az elemző.

Búlik arra is felhívta a figyelmet, hogy nem érdemes túlzott elvárásokat támasztani a jelzáloghitelek kamatainak csökkenése tekintetében sem. A várható csökkenés szerinte nem nyomja le 3,5% alá az átlagkamatot, mivel számolnak a bankok kockázataival. A szakember szerint a kettes számmal kezdődő kamatok kezdetben inkább a bankok üzleti fogásainak lesznek köszönhetők.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »