Scholz: Németország soha nem fogja eltűrni az antiszemitizmust

Scholz: Németország soha nem fogja eltűrni az antiszemitizmust

Scholz: Németország soha nem fogja eltűrni az antiszemitizmust Mészáros Richárd2024. 10. 06., v – 13:23

Németország „soha nem fogja eltűrni” az antiszemitizmust, miközben erőfeszítéseit a közel-keleti tűzszünetre összpontosítja – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap az Izrael elleni október 7-i támadások közelgő első évfordulója alkalmából online videoüzenetben tett megemlékezésében.

Felidézte tavaly októberi izraeli látogatását, amikor találkozott a Hamász palesztin terrorszervezet által október 7-én megölt vagy túszul ejtett személyek hozzátartozóival, és azt mondta soha nem fogja tudni elfelejteni azt. Scholz elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a zsidó vallású polgárok Németországban félelemben és terrorban éljenek”, hogy aggódjanak a kipa nyilvános viselése miatt, vagy hogy ne beszélhessenek iskolatársaiknak származásukról. 

Hírdetés

„A zsidó emberek itt, Németországban államunk és az ország minden tisztességes emberének teljes szolidaritását élvezik” – szögezte le Scholz. 

Megérti – mondta –, hogy sok, a régióhoz kötődő lakos rendkívül aggódik elmúlt hetekben a Közel-Keleten kiéleződött harcok miatt. Ezzel kapcsolatban 

Scholz ismét tűzszünetre, a gázai civilek védelmére és a fennmaradó izraeli túszok szabadon bocsátására szólította fel a harcoló feleket. Scholz figyelmeztetett a konfliktus regionális konfliktussá válásának veszélyére, és kijelentette, hogy Németország folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel a további eszkaláció megakadályozása érdekében. 

„A Hamász Izrael elleni terrortámadásainak első évfordulóján a béke és a megbékélés távolabbinak tűnik, mint valaha a Közel-Keleten. De annyi bizonyos, hogy konfliktus életképes megoldásához mindenképpen a kétállami megoldáshoz vezető hiteles útra kell lépni” – zárta videoüzenetét Scholz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »