Megjelent a Vigilia októberi száma

Megjelent a Vigilia októberi száma

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A lap élén Szabó Irén A valóság varázslata a múzeumban és Mustó Péter SJ A szív imája és a lelki kísérés című írása olvasható, majd tematikus összeállítás, A Nikaiai zsinat 1700. évfordulója címmel – Matthias Simperl: Politika és teológia a Nikaiai zsinaton, David M. Gwynn: Athanasziosz, Nikaia és az „ariánus vita”, Görföl Tibor: Nikaia és a kereszténység hellenizálódásának kérdése, Martin Hoegger: A Nikaiai hitvallás a református egyházakban – elutasított, választható vagy normatív?, Konsztandínosz Zorbász: Az I. Nikaiai zsinat és a globális egyházi misszió mai kihívásai.

A témához kapcsolódik a Szép/Művészet rovatban Terdik Szilveszter Az I. egyetemes (Nicaeai/Nikaiai) zsinat ikonográfiájáról című írása is.

A szépirodalmi részben Kemény István, Áfra János, Malejkó Norbert, Sopsits Árpád, Molnár Illés és Acsai Roland versei, Máté-Tóth András Objektív áhítat. Teológiai parafrázis Nemes Nagy Ágnes verstanához című esszéje, valamint Rácz Ildikó Mária fordításában és M. Nagy Miklós bevezetőjével Ivan Bunyin Csönd című elbeszélése szerepel.

Hírdetés

A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Polgár Anikó Rónay György Az infarktus félálmai, Visy Beatrix pedig Takács Zsuzsa Body kiállítás című versét elemzi.

A Mai meditációkban Tóth Attila Ákos Az eredendő kapcsolódás. Gondolatok E. Lévinas ontológiakritikájához és a felelősséghez mint eredendő kapcsolathoz, Radics Viktória Távolodás és közeledés. Kontemplációs napló, a Szép/Művészetben Ruzsa György Két Szent Panteleimon-ikon és az Athosz-hegyi Szent Panteleimon-kolostor című írása olvasható.

A Kritika rovatban Orosz Magdolna mutatja be Dieter Borchmeyer Thomas Mann. Werk und Zeit című monográfiáját. A Szemle rovatban Saint-Thierryi Vilmos Levél az istenhegyi szerzeteseknek, Borbély Szilárd Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások, Kertész Imre Vázlatok. Feljegyzések, tématervek, 1958–1963; Lét és írás. Feljegyzések, 1959–1973 és Gőzsy Zoltán A pécsi papképzés és az egyházi felsőoktatás története a 18. században című könyvéről találunk recenziókat.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »