Zelenszkij tovább tizedeli az ukrán államtisztviselőket: Inog az ukrán hírszerzési főnök széke, akit anno a CIA képzett ki

Zelenszkij tovább tizedeli az ukrán államtisztviselőket: Inog az ukrán hírszerzési főnök széke, akit anno a CIA képzett ki

Nem inog, hanem szabályosan felborulóban van a szék Kirilo Budanov, az ukrán GUR (Ukrán Katonai Hírszerzés) vezetője alatt, akiről az elmúlt napokban több forrás is azt írta, hogy elvesztette Zelenszkij ukrán elnök bizalmát. A fiatal, mindössze 38 éves Budanov minden tekintetben a CIA terméke, és a nyílt háború kitörése óta az oroszok elleni legeredményesebb merényletei kötődnek hozzá. Most azonban úgy fest, hogy elérte az a tisztogatási hullám, amelynek néhány hete még Dmitro Kuleba korábbi ukrán külügyminiszter is áldozatul esett. Mivel mégiscsak egy hírszerzőről van szó, őt aligha fogják külföldre küldeni diplomatának, ahogy tették azt Zaluzsnij volt főparancsnokkal – így az sem kizárt, hogy Budanov az igazgatói székével az életét is elvesztheti.

Valamivel több mint egy hete érkezett a hír, hogy Budanov két közvetlen beosztottját és helyettesét is elmozdították pozíciójából. Ez azt jelenti, hogy rögtön Budanov alatt megszakadt a parancsnoki lánc.

Néhány nappal ezelőtt több ukrán telegram csatorna (mivel a sajtó erősen cenzúrázott, máshol nem jelenhetnek meg ilyen belső információk) közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Rusztem Umerov védelmi minisztert és Kirilo Budanovot is el akarja távolítani. Október 2-án, azaz szerdán Umerovnak nekiszegezték a kérdést, hogy a kormány megvitatja-e Budanov visszahívását. Umerov azt a választ kapta: hogy ma ez nem lesz téma – vagyis a jövőben még lehet.

Nagy valószínűséggel folytatódik tehát a tisztogatás az ukrán vezetésben, amelynek legutóbb számos miniszterrel, államtitkárral és magasrangú államtisztviselővel együtt Dmitro Kuleba volt külügyminiszter is áldozatul esett.

És nagyon úgy fest, hogy Kulebában és Budanovban ugyanaz a közös nevező: mindketten összetűzésbe kerültek Andrij Jermakkal, Zelenszkij elnöki irodájának vezetőjével, de facto Ukrajna második leghatalmasabb emberével. A szempont pedig, ami alapján elbocsátásuk napirendre került, az a hűség lehet.

Tegyük hozzá, hogy az egyre központosítottabb ukrán rezsimet más is jellemzi: a korrupció. A katonai beszerzések egy jelentős része pedig a GUR-en ment keresztül. Ez a hatáskör most átkerült – hova máshova, mint – az elnöki irodához.

Ukrajnát érintő kérdésekben az orosz források nem épp a legmegbízhatóbbak, így nem lehet tudni, mennyi igazság van azokban az orosz telegramos híresztelésekben, hogy a CIA Budanovot akarta az elnöki székbe ültetni.

A sokadik elmélet szerint az ukrán külpolitika kezd megváltozni, és sorban mindenkit eltávolítanak, aki korábban a „mindent vissza” politikához és retorikához nevét adta, és lecserélik őket olyan személyekre, akiktől hitelesebbnek tűnhet a racionálisabb külpolitika.

Akárhogy is, egy katonai hírszerzési vezetőre aligha érdemes életbiztosítást kötni, ha egy olyan helyzetben lévő országban esik ki  a pikszisből, mint Ukrajna. Túl sok mocskos titokkal és katonai szigorúan titkos információval rendelkezik ahhoz, hogy csak úgy külföldre küldjék diplomataként – mint ahogy tették azt Valerij Zaluzsnij volt hadsereg-főparancsnokkal, akit azért menesztettek anno, mert nagyságrendekkel népszerűbb volt, mint Zelenszkij.

Hírdetés

Ukrán kormányátalakítás: Ez vagy a kudarc, vagy a káosz, vagy a hatalom mélyebb központosításának jele

Minden minden kitűnő dezinformáció, úgy az orosz híresztelések Budanov elnöki ambícióiról is tartalmaznak némi igazságot. Budanov ugyanis tényleg a CIA terméke.

A Krím elfoglalása utáni Ukrajnában az ukrán haderő egyre szorosabbra fűzte az együttműködést az amerikai CIA-val. Lényegében 2015-től folyamatosan egyre érzékenyebb Oroszországra vonatkozó információkat adtak át – nyilván nem ingyen, de ez egy másik kérdés.

A CIA pedig egyre nagyobb segítséget nyújtott Ukrajnának, hogy megszervezze magát a jóval erősebb hadsereggel rendelkező Oroszországgal szemben. Az ukránok is elismerik, hogy 2022-ben nem tudtak volna ellenállni az orosz inváziónak, ha a CIA nem támogatja őket.

2016-ban a CIA és Kijev együttműködése új szintre emelkedett. Elkezdték kiképezni az úgynevezett 2245-ös egységet, amelynek kommandósai orosz drónokat és kommunikációs eszközöket fogtak és loptak el, hogy ezek alapján törjék fel az orosz katonai titkosítási rendszereket. Ennek az egységnek a tagja volt Kirilo Budanov, aki az egyike volt a CIA által kiképzett ukrán kémek új generációjának.

Felmérés: A menesztett főparancsnok hatalmas fölénnyel győzné le Zelenszkijt az elnökválasztáson

Budanov a háború kitörése óta korlátozott népszerűségnek örvend, fiatal kora ellenére megkapta a GUR igazgatói posztját, és viszonylag sikeres volt a diverzáns akciókat tekintve. Merényleteket hajtott végre mélyen Oroszország hátországában. Az ő nevéhez kötődik Darja Dugina meggyilkolása, több orosz tiszttel és parancsnokkal is leszámoltak.

Zaluzsnij leváltásakor (2024 februárja) Olekszij Szirszkij és Budanov kapta meg az elnöki ajánlatot a megüresedő katonai főparancsnoki poszt betöltésére. Sem Budanov, sem Szirszkij nem vállalta először. Később Szirszkij meggyőzték, így a mai napig ő a hadsereg-főparancsnok.

Apropó, a hírek szerint Szirszkij szeptember közepén eltűnt szeml elől. Közleményeket a Telegram csatornáján és a Facebookon adott ki, őt magát nem látták. Egyes ukrán politikusok azt nyilatkozták akkor, hogy Szirszkij Harkiv megyei dácsájában bujkál. Nyoma veszett Anatolij Bargilevics vezérőrnagynak, a vezérkar vezetőjének is egy időre. Szirszkijről nemrég azt írták, hogy a front „forró pontjait látogatja”, és erről egy rövidvideót is közzé tettek (hogy valóban mostaniak-e a felvételek, nem lehet megállapítani).

pic.twitter.com/3JoBOOb89a — Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (@CinC_AFU) October 3, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »