Forbes: Súlyos árat fizetett Ukrajna a kurszki betörésért

Forbes: Súlyos árat fizetett Ukrajna a kurszki betörésért

Kemény jelentést tett közzé a Forbes. A lap szerint súlyos ára volt Ukrajna oroszországi betörésének Kurszk megyében, mert legjobb harckocsijait küldte ott csatába, miközben a legértékesebb kelet-ukrajnai bástyái elvesztek vagy szorongatott helyzetben vannak.

Bár a kurszki betörés nyilvánvalóan nem hozta meg azt a sikert, amire Zelenszkij vágyott, a következmények rendkívül súlyosak.

A nyugatiaktól kapott legütősebb harckocsik nagy része szintén ott maradt az orosz megyében. Ráadásul olyan harckocsikról van szó, amelyek pótlása nem megoldható, mert Nyugaton sincs belőlük elég.

Bár már a nyár végén látni lehetett, hogy a kurszki offenzíva nem érte el a célját, szeptember közepén Ukarjna újabb erőforrásokat áldozott fel az orosz terület elleni támadásra, miközben a keleti fronton súlyos károkat szenvedett el.

Kurszk megyében számos CV90-es lövészpáncélos, modernebb Leopard 2A6-os német harckocsi és Strisvagen 122-es svéd harckocsi pusztult el. Ukrajna már csak 20 olyan Leopard2-es tankkal rendelkezik, amely a modernebb kategóriába tartozik.

Hírdetés

A Forbes cikkét érdemes kiegészíteni egy másik katasztrofális következménnyel is. Egyrészt, az oroszok válaszul még brutálisabban kezdték el támadni az ukrán energetikai infrastruktúrát (a kurszki betörés miatt akadtak meg az orosz-ukrán tárgyalások az energiainfrastruktúra kölcsönös megnemtámadásáról Katarban).

Jelenleg ott tartunk, hogy az ukrán áramtermelési kapacitás 80 százaléka megsemmisült. Áram nélkül nincs villany, nagyrészt nincs fűtés sem, sőt, a lakótelepek sokemeletes lakóházaiban víz sem lesz (mivel áramra működő pumpákkal szivattyúzzák fel a vizet a magasabban lévő lakásokra).

A Kárpáti Igaz Szó cikke szerint ha a hőmérséklet télen -5 illetve -15 fok alá csökken, a transzformátorok súlyosan károsodhatnak. Egyes forgatókönyvek szerint a javítási munkálatok miatt 2-3 napig csak napi 2 órán át lenne áramszolgáltatás, aztán megint áramszünet jönne.

Ráadásul már csak az atomerőművek működnek Ukrajnában, az összes hőerőművet tönkretették az orosz rakéták. Ha az atomerőművek is kiesnek, például, mert a áramelosztó hálózatot csapások érik, akkor Ukrajna megfagy: a nyugatiaktól kapott áram nem elég a hiány fedezésére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »