Húsz éve avatták boldoggá IV. Károly királyt

Húsz éve avatták boldoggá IV. Károly királyt

Húsz évvel ezelőtt, 2004. október 3-án avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt a római Szent Péter téren. Az évfordulóhoz kapcsolódóan több hazai és nemzetközi kezdeményezés is született abból a célból, hogy rámutassanak Boldog IV. Károly életszentségének aktualitására.

Hermazarándoklat

A Károly Király Nemzetközi Imaliga a Népek Békéjéért Magyar Tagozata (tagozatvezető: Kovács Gergely, alapító tagozatvezető: Hittig Gusztáv) kezdeményezésére a boldog király Budapesten, a Szent István-bazilikában őrzött ereklyéjét Ausztriába vitték. A bordacsontereklye a királyt ábrázoló bronz mellszoborban (alkotója: Babusa István) található.

Bécsben augusztus 24-én, a Stephansdomban tartott Szent István-misén az első és utolsó magyar király ereklyéi előtt egyszerre róhatták le tiszteletüket a hívek.

Augusztus 27-én az osztrák fővárosban a kapucinusok templomában helyezték el az ereklyét, ahol Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora vezetésével az alábbi imát mondták el a hívek az ereklye előtt:

Istenünk, Atyánk, Boldog Károly király ajándékával követendő példát adtál nekünk. Rendkívül nehéz időkben végezte terhes feladatait anélkül, hogy hitét valaha is elveszítette volna. Mindig a Te Fiadat, az igaz Királyt követte.

Alázatos életet élt, őszintén szerette a szegényeket, és szívét-lelkét a béke keresésének szentelte. Még akkor is, amikor élete veszélyben volt, bízott Benned, életét a Te kezedbe helyezve. Mindenható és Irgalmas Isten, Boldog Károly király közbenjárására kérünk, add meg nekünk az ő feltétlen hitét, hogy támogass minket a legnehezebb helyzetekben, és a bátorságot, hogy mindig kövessük egyszülött Fiad példáját.

Nyisd meg szívünket a szegények felé, és erősítsd meg elkötelezettségünket a békéért családjainkban és minden nép között. Ezt kérjük Krisztus Urunk által. Ámen.

Az ereklye szeptember 13-án Heiligenkreuzba érkezett, majd az ausztriai körutat követően visszatért a budapesti Szent István-bazilikába.

Kiadvány Károly 20. Király és hitvalló címmel

A boldoggáavatási Positióhoz is felhasznált anyagokat tartalmazó úgynevezett Posztulátori Irattár számos érdekes visszaemlékezést tartalmaz Károly királyról. Ezekből válogatva készült el a kötet gerincét adó életrajz: családtagok, rokonok, barátok, a császári udvartartás egykori személyzetének tagjai idézik fel emlékeiket IV. Károly életének különböző korszakairól és fordulatairól. Ahogy az előszóban Erdő Péter bíboros, prímás megfogalmazta: „Ez a kötet nem történelmi szempontból vizsgálja Károly király életművét. A szenttéavatási eljárások vizsgálati szempontjait veszi alapul, és így tekint végig az életútján. Ez a megközelítés a pápai kanonizáció évezredes gyakorlatának kifinomult módszere, mely lehetőséget teremt arra, hogy a boldoggá és szentté avatásra jelöltek életét, személyét és tevékenységét mintegy belülről vizsgáljuk, és felfedezzük benne azokat a szálakat is, amelyek külső szemmel sokszor láthatatlanok. Boldog Károly életének legfontosabb tényezője katolikus hite és istenkapcsolata volt, csak ez alapján érthető meg igazán személyisége és történelmi szerepvállalása.”

A kötet különlegessége még, hogy közzéteszi a kanonizációs eljárás három pápai dekrétumát – az életszentség elismeréséről, a Károly király közbenjárására történt csoda elismeréséről és a boldoggá avatás elrendeléséről – az eredeti latin változatban és magyar fordításban is.

A kötet a Szent István Társulat gondozásában jelenik meg, várhatóan október közepén.

Hírdetés

Boldog Károly-díj

A Károly Király Imaliga Magyar Tagozata vezetősége 2004-ben, a boldoggá avatáshoz kapcsolódva alapította meg az Arany Érdemkereszt kitüntetést, amelynek most a felújított félminiatűr változatát kapják meg olyan személyek, akik közösségi tevékenységükkel és munkájukkal hozzájárulnak Károly király tisztelete és az általa megjelenített közösségi értékek terjesztéséhez.

A díjra érdemes 22 személyt az imaliga vezetősége választotta ki. Október 6-án, vasárnap délelőtt 10 órakor Székely János szombathelyi megyéspüspök adja át a kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a szombathelyi püspöki palota dísztermében.

A díjazottak:

Bodó Judit történelemtanár, történész
Erőss Réka Mária, a Szuverén Máltai Lovagrend követségi tanácsosa, a Zita Királyné Boldoggá Avatásáért Egyesület elnöke
Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásügyi főtanácsadója
Kardonné Fábry Eszter, a Habsburg Ottó Alapítvány levéltárosa
Fazakas Zoltán Márton OPraem csornai premontrei apát
Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgatóhelyettese
Glässer Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (SZTE BTK) Néprajz Tanszék egyetemi docense
Jancsó András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) egyetemi tanársegéde
Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató főszerkesztője
Maczó Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet (MTA BTK TTI) Lendület Kutatócsoport történésze, művészettörténész
Mogyorósi Márk Ányos OSB tihanyi bencés szerzetes
Nagy Brigitta, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány irodavezetője, a Károly Király Imaliga munkatársa
Nagy Norbert, Zita királyné boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora
Pálffy Géza történész, MTA BTK TTI Lendület kutatócsoport vezetője
Pálffy László matematikus, játékfejlesztő
Pánczél Hegedűs János történész, kommunikációs és köznevelési szakember, a Regnum Portál alapítója
Pandula Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE BTK) egyetemi tanára, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke
Seremetyeff-Papp János restaurátorművész, író
Szabó Zoltán, nyugalmazott bíró, a SZIB egyházközségi tanács tagja (nem tud jelen lenni az átadón)
Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója
Beatrix Van den Borre FSO nővér, a kútvölgyi engesztelő kápolna gondozója
Varga János, az esztergomi Szent Adalbert-bazilika tiszteletbeli kanonokja, a bécsi Pázmáneum rektora

Az ünnepség délután Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban folytatódik majd, ahol a díjazottak jelenlétében helyezik el a hónap műtárgyát: Boldog Károly budapesti hermájának ereklyés gipszmintáját (Babusa János, 2013) és a boldoggá avatáshoz, illetve IV. Károly jubileumához kapcsolódó kisebb emléktárgyakat és kiadványokat. A hónap műtárgya témájában megelőlegezi a novemberben, időszaki tárlatként megnyíló emlékkiállítást, amellyel a Habsburg Ottó Alapítvány tiszteleg névadója édesapja előtt. A kiállítás jelenleg, november 3-ig a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban tekinthető meg.

Budapesti koszorúzás

Október 7-én, hétfőn délután 16 órától a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániához csatlakozva helyezi el az Imaliga is a tisztelet koszorúját Budapesten a Városháza parkban található Károly király szobornál, szeretettel várják a Károly-tisztelőket.

Római konferencia

Az Imaliga olaszországi szekciója szervezésében, Ausztria, Portugália és Magyarország szentszéki nagykövetségeinek közös védnöksége alatt Boldog Károly liturgikus ünnepén, október 21-én konferenciát rendeznek Rómában a Santa Maria dell’Anima Pápai Német Intézet Könyvtárában Carlo d’Asburgo: l’uomo e lo statista al servizio della Pace cristiana (Habsburg Károly: az ember és államférfi a béke szolgálatában) címmel. A megemlékezés zárásaként José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kulturális és Nevelési Dikasztérium prefektusa mutat be szentmisét 19 órától a Santa Maria dell’Anima templomban.

Zarándoklat Mariazellbe

A Nemzetközi Imaliga osztrák szekciója szervezésében október 27-én egy mariazelli zarándoklat keretében emlékeznek meg Károly király boldoggá avatásának 20. évfordulójáról. 11.15-től Klaus Küng Sankt Pölten-i püspök mutat be szentmisét a kegytemplomban. Szeretettel várják a magyarországi Károly-tisztelőket is. 

Forrás: Károly Király Imaliga

Fotó: Jó szándék és balsors c. könyv (Habsburg Ottó Alapítvány, 2002)

Illusztráció: Vatican.va

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »