Társalgó – aki válaszol: Andruskó Imre

Társalgó – aki válaszol: Andruskó Imre

Társalgó – aki válaszol: Andruskó Imre szaszifanni2024. 10. 03., cs – 14:18

Andruskó Imre pedagógus, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója. Gyerekkorát Marcelházán töltötte, a komáromi gimnázium diákja volt. 1993-tól a gimnázium tanára, 2001 óta vezeti az intézményt. Egy lány és egy fiú édesapja.

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak.

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?
Apukám, amikor ivott, nagyon agresszív volt, csúnyán bánt anyukámmal. A szüleim elváltak. Ez a negatív élmény egész életemben elkísért, de pozitívvá vált. Láttam, hogy anyukám annak ellenére, hogy padlóra került, mindent megtett azért, hogy húgommal ezt ne érezzük, tanulhassunk, és boldog gyerekkorunk legyen.

Mi a kedvenc kirándulóhelye?
Nincs kedvenc. Mikor a gyerekek kicsik voltak, bebarangoltunk a Földközi-tenger északi partjait. Pár napot mindig arra szántunk, hogy megismerjük a környék nevezetességeit, kulturális és történelmi emlékhelyeit. Nagy élmény volt az is, hogy eljutottam Indiába. Lenyűgözött a Tádzs Mahal, szívesen visszamennék.

Szokott énekelni?
Szívesen énekelnék, de nem tudok. Amikor a leendő feleségem megismert, néhányszor hallott énekelni, és megkért, hogy soha többet ne csináljam társaságban. Csak a Himnuszt merem énekelni. Viszont nagykanállal fogyasztom a kultúrát, rendszeresen járunk színházba, kulturális rendezvényekre.

Mi tölti fel?
A munka. Rengeteg emberrel találkozom. Néha az is feltölt, ha van egy kis szabadidőm, és elmegyek a kedvenc kávézómba Komáromban, előveszem a Vasárnapot és a HVG-t, és olvasgatok egy kávé mellett. Feltölt, amikor a lányom hazajön Dániából. Egy jó beszélgetés, egy film. Tudom élvezni az élet apró örömeit.

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?
Soha nem gondolkodtam el ezen, mert nagyon jól érzem magam a bőrömben. Szeretek gyerekekkel foglalkozni, közöttük az ember úgy érzi, hogy nem öregszik. Jó volt tanárnak lenni, és jó igazgatónak is. Ezenkívül más elfoglaltságaim is vannak – helyi és megyei képviselő vagyok. Olyan munkát választanék, ahol emberek között vagyok, és tudok nekik segíteni.

Hírdetés

Mire a legbüszkébb?
A gyerekeimre. A lányom Dániában él és tanul, a fiam pedig most fejezi be Pozsonyban az egyetemet. Igazgatóként büszke vagyok arra, hogy sikerült felújítani a Selye János Gimnázium gyönyörű épületét, és gyümölcsöző kapcsolatot alakíthattunk ki a bencés renddel. Egykori bencés gimnázium a miénk, és fontos érdem számunkra, hogy a bencések is úgy látják, nemcsak a jelenben vagyunk jók, hanem próbálunk a gyökereinkre építve továbbhaladni.

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?
Próbálok egészségesen élni, pozitívan gondolkodni. Ha tehetem, sokat sétálok. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója fogalmazott meg egy hasznos gondolatot arra kérdésre, hogy szeretne-e a győztesek közé tartozni, és miért? „A győztes azt mond, amit akar, a vesztes meg mondhat, amit akar.” Ha az ember a győztesek között van, az feltölti.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?
Nagy hatással volt rám a Forrest Gump. Vagy a Mephisto, ahogy a hatalom eltiporja az embert, aki feláldozza az egyéniségét azért, hogy a hatalmat szolgálva művészileg kiteljesedjen. A hét mesterlövész is nagy kedvenc volt. Régebben sokat olvastam szépirodalmat, most általában kimutatásokat és szakkönyveket olvasok. Meghatározó volt számomra Kertész Imre Sorstalanság című könyve. Csak akkor ismertem meg őt, amikor Nobel-díjat kapott, és ledöbbentem a művén, óriási élmény volt.

Mi a legszebb magyar szó?
Ha jól emlékszem, 1933-ban volt Kosztolányi Dezső első szószépségversenye. Akkor tíz szót raktak össze, dobogós lett a láng, a gyöngy és az anya. Majd ’57-ben is volt ilyen verseny. A szerelem, szeretet és az édesanya ott volt az első háromban. Az édesanya központi szereplő a családban, és nemcsak szép szó, hanem jelentése és funkciója szempontjából is nagyon fontos.

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?
Az empátiát, ez hiányzik az emberekből. Nem tudjuk beleélni magunkat a másik gondolatvilágába, érzéseibe. Ha ez sikerülne, akkor a világ is sokkal jobban működhetne, mert ismernénk a másik mozgatórugóit. Ezt tartom most a fő tragédiának, hogy az emberek nem tudják elfogadni a másik véleményét. Arra kellene törekedni, hogy befejezzük a háborúskodást, és betemessük az árkokat.

Hisz Istenben?
A családom nagyon vallásos, anyai ágon nagypapám testvére katolikus pap volt. Katolikus szellemben nevelkedtem, felvettem a szentségeket. Nagyon szíven ütött, amikor a kilencvenes években hirtelen azok lettek a legvallásosabbak, akik előtte üldözték anyukámat és a többi vallásos embert a hitük miatt. Keresem a hitem, de ennek ellenére nagyon jó a kapcsolatom a magyarországi bencés renddel. Hit nélkül nem lehet élni, egy embernek hinnie kell valamiben – a focicsapatában, a családjában, Istenben, Buddhában. Fontosnak tartom a hitet.

+1 Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?Azt kívánnám, hogy az embertásaim józan paraszti ésszel gondolkodjanak. Ha képesek erre, akkor ki tudják szűrni a hülyeséget a valósból. Érezzék át a másik bánatát, örömét, így sokkal könnyebb lenne egymással kommunikálni.

A cikk eredetileg a Vasárnap családi magazin 2024. március  26-ai számában jelent meg.

A Társalgó vendége volt:

Laboda RóbertVarga Medgyes RenátaDékány NikiBadin ÁdámBárdos ÁgnesNovota JánosBott FrigyesHanesz AngelikaHavasi PéterMózes EndreBodri EleonóraKovács KoppánySimon AttilaSzabó Csekei TímeaRadványi MiklósIllés Kósik AndreaBíró SzabolcsTomojka Tünde 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »