Rutte Kijevben: Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha

Rutte Kijevben: Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Kijevben tárgyalt Mark Rutte új NATO-főtitkárral a csatatéren kialakult helyzetről és Ukrajna „győzelmi tervéről”. Rutte először jár Kijevben, mióta a hét elején kinevezték a posztra.

Rutte és Zelenszkij az ukrán csapatok sajátos szükségleteiről tárgyalt. Az ukrán elnök megismételte, hogy Ukrajnának több fegyverre van szüksége, köztük nagy hatótávolságú fegyverekre – írja az AP ügynökség.

A DPA ügynökség szerint Rutte fontosnak tartotta, hogy megbízatása elején Kijevbe látogasson, és egyértelművé tegye, a NATO Ukrajna oldalán áll.

Hírdetés

„Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha, és ezen az úton fog továbbhaladni, amíg szövetségünk tagja nem lesz” – mondta Rutte Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatón. A NATO vezetője szerint az ukrán „szabadságharc” az Észak-atlanti Szövetség alapelveit és értékeit tükrözi.

Rutte kedden, miután kinevezték a NATO élére, megígérte, hogy vezetése alatt a Szövetség továbbra is támogatja Ukrajnát, amely több mint két éve ellenáll az orosz inváziónak. Zelenszkij kedden üdvözölte Rutte kinevezését.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »