„Hiszen tudjuk” – Elmélkedéssorozat a teremtés hetében (4.)

A teremtés hetét 2024-ben Magyarországon szeptember 29. és október 6. között ünnepeljük. Az idei téma: A remény zsengéi. Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport elmélkedéseit adjuk közre.

„Hiszen tudjuk, hogy az egész teremtett világ együtt sóhajtozik
és együtt vajúdik mind ez ideig.” (Róm 8,22)

A Római levél 22. igeverse olyan tapasztalatot idéz, amelyet Pál személyesen, testi értelemben sosem élhetett át: a mindenórás anya szülési fájdalmait. A külső szemlélő számára a vajúdás szinte elviselhetetlen nehézségnek, nem szűnő gyötrelemnek, emberfeletti küzdelemnek tűnik – a kísérő néző, empátiája révén, a folyamat e fájdalomteli részébe kapcsolódik be intenzíven. A szenvedés jeleit érzékeli, és noha nincsenek konkrét érzetei, ösztönösen hangolódik rá a fájdalom ciklikusan visszatérő hullámaira, szinte egyszerre lélegezve, egyszerre sóhajtva a szenvedővel. Ez az együttérzés, együtt lélegzés nem az elvi alapú szolidaritásban gyökerezik, hanem a test önkéntelen válasza a másik test szenvedésére. A mély lélegzet, a sóhaj segít oldani a feszültséget, a test és a lélek feszültségét egyaránt.

Pál az együtt szenvedő testek és lelkek szabadulásra való sóvárgását azonosítja a szülés előtti órák különös egzisztenciális telítettségének, a folyamatokat mozgásban tartó rejtett erők szinte leplezetlen megmutatkozásának időhorizontjával. Ez az intervallum – a fájások kezdetétől a szülésig/megszületésig – nem mérhető a bevált kronometriai eszközökkel, a percek és az órák szokványos történései helyett a fájdalom intenzitásának fokozódása és csökkenése tagolja valamelyest a megfoghatatlanná vált, az átmenetileg a végtelenbe tágult időt.

A Római levél választott igeszakaszának képhasználata talányosabb, mintsem első látásra, első hallásra gondolnánk. Ki az, aki szül, mi az, ami születik? De a kérdést fordítva is feltehetjük: mi az, ami szül, ki az, aki születik? A kérdésekre nem kapunk egyértelmű választ. Pál a vajúdás és az együttszenvedés metaforájának használatával elsősorban a folyamat interim jellegét világítja meg.

A szülés/születés azt a fordulópontot jelöli, ahol a reménység, a feszült várakozás valósággá válik.

Hírdetés

A páli levelekre nem jellemző, hogy a megváltás az emberi lélek üdvösségén túl is értelmet kapjon. E szakaszban mégis kitágul a látóhatár, a teremtmények a legnagyobb öröm ígéretét hordozó szenvedésben újra egymásra találnak, az ószövetségi hálaadó és panaszkórusok hangját idézve, illetve a messiási béke érdekkonfliktusok nélküli harmonikus együttlétezését elővételezve.

Ember és természet a helyreállításban nem szakad el egymástól, hanem újra egymásra talál, a kapcsolatok kudarcainak roncsolt és töredékes jelene kisimul és felfénylik a jövő teljességben. (Szűcs Kinga)

Imádság

Istenünk, add, hogy képesek legyünk kapcsolataink újraépítésére az általad teremtett világban. Segíts, hogy meghalljuk minden sóvárgó létező hangját, és add meg nekünk, hogy egymáshoz közel, egymás fájdalmában és örömében egyaránt osztozva hangjai lehessünk a dicsőségedet egy lélegzettel zengő földi és mennyei kórusnak! Ámen.

Fotó: Merényi Zita

Forrás: teremtesunnepe.hu/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »