Súlyos bírság fenyeget – minden háztulajdonos érintett

Súlyos bírság fenyeget – minden háztulajdonos érintett

Hullik a kertekben a falevél, de bajba kerülhetnek, akik a tiltás ellenére elégetik az összegyűjtött avart.

Vészhelyzet van, emiatt sok településen még mindig szabad az égetés. Bár a parlament által 2020 nyarán elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől országszerte tilos az avar- és a kerti zöldhulladék égetése, egy 2020. decemberi kormányrendelet szerint amíg veszélyhelyzet áll fenn, továbbra is az önkormányzatok hatásköre, hogy engedélyezik-e, és milyen feltételekkel – írja a Pénzcentrum.

A törvénykezés a települések vezetésének ad egy kiskaput: az önkormányzatok – amennyiben azt szükségesnek tartják – helyi rendeletben szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha valaki saját kertjében vagy a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete.

Hírdetés

Azokon a településeken pedig, ahol az önkormányzatok rendeletet alkottak a kérdésben, ott jellemzően az avar és kerti hulladék égetése az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezett.

A portál több település szabályozását is vizsgálta. Szombathely például 2021-ben betiltotta az avar és egyéb kerti hulladék égetését a város teljes területén. Pécs önkormányzati rendelete értelmében 2019 nyara óta tilos a város belterületén a kerti hulladékok égetése. Korábban áprilisban és novemberben volt megengedett az avarégetés, ma azonban akár 3 millió forintos bírságot is kaphat az, aki nem tartja be a szabályokat.

Várgesztes megengedőbb: a hatályos, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről alkotott helyi rendelet szerint a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése belterületen minden év március 1-je és április 30-a, valamint október 1-je és november 30-a között engedélyezett.

Pest megyében 17 településen egész évben tilos az égetés (Budakalász, Budapest, Csömör, Galgahévíz, Gyál, Gyömrő, Ipolydamásd, Kóspallag, Nagybörzsöny, Nagykovácsi, Nagykőrös, Pilisszántó, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint, Vácszentlászló, Vecsés), míg két település rendkívüli szigort alkalmaz: Csőváron négy, Tökön három előre meghatározott napon lehet kerti hulladékot égetni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »