Újratemették I. András király földi maradványait a Tihanyi Bencés Apátságban

Újratemették I. András király földi maradványait a Tihanyi Bencés Apátságban

Szeptember 30-án, hétfőn temették újra a Tihanyi Királykripta (altemplom) második modernkori régészeti feltárása és kutatása (2021–2024) során, az 1953-ban készített síremlékből 2021. április 30-án kiemelt emberi maradványokat – tájékoztatta szerkesztőségünket a Tihanyi Bencés Apátság.

Az egyházi szertartást Udvardy György veszprémi érsek vezette Mihályi Jeromos perjellel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárójával, Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel, Baán Izsák bakonybéli bencés perjel és Matusz Hugó pannonhalmi főapátsági perjel, valamint a tihanyi bencés közösség, Tihany község polgármestere és Radó László iskolaigazgató jelenlétében a még felújítás alatt álló Árpád-kori kriptában.

A 11. századi uralkodói temetkezéshez tartozó maradványokat, valamint a 15. századi és török kori temetkezésekhez tartozó maradványokat külön-külön fémládában helyezte a sírba Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus és Belényesy Károly régész.

A 11. századból a mai Magyarország területén mindössze két olyan épület maradt fenn, amely nem töredékes rom, vagy teljesen átalakított építmény, hanem teret alkot, és őrzi legfontosabb eredeti jellegzetességeit: a tihanyi és az Aba nemzetséghez köthető feldebrői altemplom. Ez az a két hely, ahol ténylegesen olyan terekben járhatunk, amelyek a Magyar Királyság első évszázadából maradtak ránk.

A szűkös tér és az építési terület lehetőségei miatt kisebb körben történt az újratemetés. A következő napokban Módy Péter kőrestaurátor vezetésével a síremléket állítják össze trieszti mészkőből, majd balatonalmádi-vörösberényi vöröshomokkőből történik a járószint kialakítása, továbbá a diszkrét világítást szerelik be. A munkálatokat a kezdetektől egy, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, az ELTE BTK, a PPKE BTK, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Laczkó Dezső Múzeum szakembereiből álló tudományos tanácsadó testület segítette, hogy azok megfelelő szakmai konszenzussal történjenek meg.

Ünnepélyes megáldása 2025 nagyböjtjében lesz, amelyre várják az érdeklődőket Tihanyból, a Balaton-felvidékről és az egész országból.

Hírdetés

A tihanyi Garda Fesztivál hétvégéjén Mihályi Jeromos perjel személyes kalauzolásával tekinthetik meg az érdeklődők a kriptát és az elmúlt években megújult Tihanyi Bencés Apátságot. További részletek hamarosan az apátsági felületein olvashatóak. 2025 nyarán újraindulnak a nagysikerű Hajnal fényei című séták is.

A Tihanyi Királykripta régészeti feltárásának és kutatásának, valamint az „újjászületés” szakmai hátterének megismeréséhez Zsuppán András kiváló írásait (elérhetőek IDE klikkelve és ITT, illetve ITT), valamint a Pazirik Informatikai Kft. filmsorozatából ismerhető meg – írják tájékoztatásukban a tihanyi bencések.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Halász Gábor/Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »