Eljárás indult egy román újságíró ellen

Eljárás indult egy román újságíró ellen

Büntetőeljárást indított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy román és két amerikai újságíró ellen, akik az orosz hatóságok szerint illegálisan lépték át az ukrán–orosz határt, hogy Kurszk megye ukránok által elfoglalt területeiről tudósítsanak. A román külügyi tárca elítélte a történteket.

A két amerikai újságíró, Kathryn Diss és Fletcher Yeung az ABC ausztrál közszolgálati műsorszóró munkatársai, míg Mircea Barbu a HotNews.ro portálnak dolgozik. Az FSZB vádjai szerint mindhárman „illegálisan lépték át az orosz határt”, hogy eljussanak Kurszk megyébe.

Hírdetés

A román külügyminisztérium elítélte, hogy Oroszország nyomozást indított a három újságíró ellen. „Határozottan elítéljük Oroszország azon döntését, hogy büntetőeljárást indít újságírók, köztük Mircea Barbu ellen azért, mert tudósítottak Kurszkból. Ez a sajtószabadság és az alapvető jogok elleni nyílt támadás. Az újságírókat védeni kell, nem pedig elhallgattatni” – üzente az X platformon a külügyi tárca.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) szombaton Mircea Barbu védelmét kérte a hazai hatóságoktól, közleményében szintén elítélte az FSZB döntését. A CNA szerint Mircea Barbu online is elérhető riportjai szakszerű tudósítások, és nem téveszthetők össze az ellenséges propagandával. A testület közölte azt is, hogy tájékoztatták a belügyminisztériumot Mircea Barbu helyzetéről. Arra kérték a hatóságokat, hogy „sürgősen fontolják meg az újságíró védelmét”, tekintettel arra, hogy az FSZB döntésének bejelentése után az orosz Telegram csatornán a büntetőeljárás alatt lévő külföldi újságírók életének kioltására biztató üzenetek is megjelentek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »