Izraelnek mégis sikerült likvidálni a Hizballáh első emberét

Izraelnek mégis sikerült likvidálni a Hizballáh első emberét

A Hizballáh (Hezbollah) siíta muszlim militáns szervezete szombaton megerősítette, hogy meghalt Hasszán Naszralláh, a szervezet vezetője a pénteki izraeli légicsapásokban. Naszralláh három évtizede állt a szervezet élén.

A Hizballáh egyúttal ígéretet tett arra, hogy folytatja az Izrael elleni támadásokat.

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb (és vallási) vezetőjét a izraeli légitámadás sikere miatt biztonságos helyre szállították át. Hámenei egyúttal felszólította a hívőket, hogy „álljanak a libanoni nép mellett és a büszke Hizballáhnak adjanak meg minden eszközt, ami segíti azt Izrael alattomos rezsimje elleni harcban”.

A New York Times úgy tudja, hogy az izraeli hírszerzés már három hónapja tudta, hol rejtőzik a Hizballáh vezére. Végül ezen a héten azért döntöttek a légicsapás mellett, mert úgy értesültek, hogy Naszralláhot más búvóhelyre akarják átszállítani.

Hírdetés

A szervezet egyébként csak szombat reggel erősítette meg Naszralláh halálát, aminek prózai oka van. A Bejrúttól délre fekvő külvárost ért csapásban hat lakóház vált a földdel egyenlővé. A detonáció kilométerekkel odébb is ablakokat tört be. A romok között csak ma reggel találták meg a Hizballáh vezér holttestét.

Naszralláh halálát élesen elítélte Irán, Irak és a Hamasz palesztin militáns szervezet is (mindhárom siíta).

A Hizballáh vezetőjén kívül meghalt a csapásban Abbász Nilforúsan, az iráni Forradalmi Gárda parancsnok-helyettese. Irán szombaton késődélután erősítette meg az információt, azzal, hogy a nemzetközi jog értelmében Teherán fenntartja a jogot a válaszcsapásra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »