130 éves a kőszegi Jézus Szíve templom

130 éves a kőszegi Jézus Szíve templom

Kőszegen a Jézus Szíve templom 130 éves jubileumát ünnepli idén. Ebből az alkalomból Wimmer Roland, a Szombathelyi Egyházmegye gazdasági helynöke, a szombathelyi székesegyház apát-plébánosa mutatott be ünnepi szentmisét szeptember 25-én.

Roland atya szentbeszédét azzal kezdte, ő hogyan kötődik ehhez a templomhoz. Tizennégy éves korától hatalmas vágyat érzett a templom iránt, ez a vonzás egyre erősebb lett. Majd amikor tehette, a reggeli szentmisével kezdte a napját. Ez a vonzás is szerepet játszott abban, hogy évek múltán pap lett belőle. Amikor a kőszegi templomba lép, mindig jó érzés fogja el.

Ez a templom a kőszegiek otthona. Ez a templom csodás gyorsasággal nőtt ki a földből, a kőszegiek áldozatvállalását hirdeti a mai napig – hangsúlyozta a szónok. Hozzátette: a templom felszentelésének ünnepén Isten örömet ajándékoz az egész közösségnek. Velünk az Isten.

Isten különleges módon viszonyul hozzánk Jézus születése óta. Ő mindenben benne van, sugárzó erővel lép közénk Krisztus személyében. Találkozhatunk az Istennel az imádságban, a Szentírás könyveinek olvasásában, a teremtésben. Nincs azonban a földön szentebb hely Krisztus testénél. Istennel Krisztusban találkozhatunk, a szentáldozásban a szívünkbe költözik – hangzott el a szentbeszédben.

Az ember a templomban más érzésekkel van jelen, mint a világban. Az embert valamiképpen elvarázsolja a templom. Isten fölötte áll a térnek, de megtestesülésével belépett a térbe és az időbe, megvalósította a találkozást a Teremtő és a teremtett világ között. Ennek a szentélyei a templomok – ezek erőforrások, erőművek, amivel sugárzóvá teszik egy-egy közösség életét. A templomban elbűvöl minket Isten szeretete, ami mágnesként vonz. A hit ajándék, a vallásos élet titok a meghívással együtt. Ha Krisztussal találkozunk, akkor találkozunk egymással is – sorolta a templom csodáit Wimmer Roland.

Hírdetés

A prédikáció ITT meghallgatható.

A szentmise után Székely László kőszegi apát-plébánosról emlékeztek meg. A templom múltjáról és jelenéről előadást tartottak, a Fő téren pedig kiállítás nyílt a 19. század végén felvirágzott díszműbádogosság történetéről.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Kámán Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »