Ukrajna EU-tagsága veszélyezteti az európai kisebbségek jogait (?)

Ukrajna EU-tagsága veszélyezteti az európai kisebbségek jogait (?)

Szeptember végén tartották a FUEN (Federal Union of European Nationalities – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) idei konferenciáját Husumban. A németországi északfríz városban ülésezett a FUEN Magyar Közösségek Munkacsoportja (MKM), ahol megvitatták a Kárpát-medencei kisebbségek helyzetét, valamint Ukrajna és Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatait.

Ukrajna kisebbségpolitikája az EU-csatlakozás tükrében

Brenzovics László kiemelte, hogy Ukrajnában jelenleg nincs látható szándék a kisebbségi jogok megnyugtató rendezésére, és úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői sem fordítanak kellő figyelmet erre a kérdésre. Ez súlyos veszélyt jelenthet, mert ha Ukrajnát úgy veszik fel az EU-ba, hogy nem biztosítják a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, az rossz példát mutathat más csatlakozás előtt álló országok számára is. A találkozón elhangzott, hogy a koppenhágai kritériumrendszer – amely a csatlakozott országok számára előírja a kisebbségi jogok tiszteletben tartását – alkalmazását szigorúan be kellene tartani az EU-s tárgyalások során.

Romániai magyar közösségek helyzete és a választási eredmények

A találkozón az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviseletében Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke és Szilágyi Dóra, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke számolt be a szervezet legutóbbi sikereiről. Részletesen ismertették a júniusi választásokon elért eredményeiket és az előttük álló kihívásokat, különösen a közelgő államelnöki és parlamenti választásokat. Vincze Loránt hangsúlyozta, hogy az erős és egységes fellépés a kisebbségek érdekvédelmében kiemelten fontos az európai színtéren is.

A szlovákiai és szerbiai magyar közösségek helyzete

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere arról számolt be, hogy a szlovákiai Magyar Szövetség tisztújításra készül, és pozitív fejleménynek nevezte, hogy sikerült megszerezniük a szlovák kormány kisebbségi biztosi pozícióját, amelyet most Horony Ákos tölt be. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviseletében Vicsek Annamária EP-képviselő és Kovács Elvira, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja ismertette, hogy a szerbiai politikai környezet instabilitásának ellenére sikerült megőrizniük a közösségük befolyását önkormányzati, tartományi és parlamenti szinten.

Hírdetés

Kisebbségi kérdések Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországból Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alelnöke elmondta, hogy a szervezet jelenleg a békés építkezés szakaszában van. Az egyetlen parlamenti képviselőjük révén kulcsszerepet tölthetnek be a horvát törvényhozásban, különösen a szélsőjobboldali koalíciós párt szétesése után. Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke viszont aggasztó fejleményekről számolt be: a szlovén kormány megszüntetett egy fontos, a magyar közösség számára létfontosságú projektet, amely komoly nehézségek elé állítja a muravidéki magyar közösséget.

A kisebbségi kérdések kezelése az EU-csatlakozási folyamat során

A találkozó fő témája Szerbia és Ukrajna európai uniós csatlakozásának magyar vonatkozásai voltak. Brenzovics László határozottan állást foglalt amellett, hogy a kisebbségi jogoknak kiemelt figyelmet kell kapniuk a csatlakozási tárgyalások során. Hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok figyelmen kívül hagyása veszélyes precedenst teremthetne, ami negatívan befolyásolná a már EU-tagállamokban élő kisebbségek helyzetét is.

Javaslat egy brüsszeli konferenciára

Vincze Loránt, a FUEN elnöke jogosnak nevezte Brenzovics László aggodalmait, és támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy egy brüsszeli konferencián vizsgálják meg az EU-bővítésben érintett országok kisebbségi helyzetét. A résztvevők szerint ez fontos lépés lenne annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a kisebbségi jogok kérdésére az EU-s bővítési folyamatban.

A találkozón részt vett Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Léphaft Áron a HUNINEU képviseletében. A Magyar Közösségek Munkacsoportjának következő találkozóját a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) meghívására Horvátországban tartják 2025 első felében. Ez a jövőbeni találkozó ismét lehetőséget ad majd arra, hogy a kisebbségek képviselői megvitassák az aktuális kihívásokat és további lépéseket a közösségeik jogainak védelmében.

A munkamegbeszélésnek egy háromnyelvű fríz iskola konferenciaterme adott otthont.

Forrás: karpataljalap.net

The post Ukrajna EU-tagsága veszélyezteti az európai kisebbségek jogait (?) appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »