A nyári adóellenőrzések során több mint 87 millió euró értékű visszaélésekre derítettek fényt

A nyári adóellenőrzések során több mint 87 millió euró értékű visszaélésekre derítettek fényt

A Szlovák Pénzügyi Igazgatóság (FS) a júniustól augusztusig terjedő időszakban 1789 adóellenőrzést és 3248 helyszíni vizsgálatot végzett. Az adóellenőrzések megállapításainak összege az említett időszakra vonatkozóan több mint 87 millió eurót tett ki, derült ki az adóhatóság szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakból.

„Ezekkel az ellenőrzésekkel kapcsolatban a nyáron több mint 130 büntetőjogi feljelentés született, ezek többsége adó- és biztosítási járulék rövidítésének tényállása, adófizetés elmulasztása, adó- és járulékelvezetési kötelezettség elmulasztása, valamint adócsalás miatt. Ezekkel a feljelentésekkel a bűnüldözési szervek foglalkoznak” – tudatták.

Véleményük szerint a legnagyobb horderejű ügyek egyike egy 17 millió eurót meghaladó értékű visszaélés, illetve a nyitrai adóhivatal által feltárt több mint 9 millió eurós, általános forgalmi adót érintő csalás fiktív üzemanyag-számlázással.

Hírdetés

A pozsonyi adóellenőrök ugyancsak nem kisebb értékű ügyre derítettek fényt, egy Szlovákiában bejegyzett, máltai székhellyel rendelkező szervezet jövedelemadó-ellenőrzésével kapcsolatban. A külföldi számlákon keresztül lebonyolított ügyletei nem szerepeltek a könyvelésében, így ezek a pénzügyi tranzakciók nem jelentek meg az adóalapban adóköteles bevételként, amivel 4,5 millió euróval próbálták megrövidíteni az államot.

A hatályos adózási jogszabályok ilyen súlyos megsértése gyakran milliós nagyságrendű az adóhatóság jelentése szerint.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »