Tudomány testközelből – A Kutatók Éjszakájára készül a Pázmány BTK és az egri katolikus egyetem is

Tudomány testközelből – A Kutatók Éjszakájára készül a Pázmány BTK és az egri katolikus egyetem is

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK), valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) is izgalmas programokkal csatlakozik a Kutatók Éjszakája 2024 rendezvénysorozathoz szeptember 27-én, pénteken.

Az Európa-szerte megszervezett tudománynépszerűsítő esemény célja, hogy közérthető és szórakoztató formában mutassa be a különböző tudományterületek legújabb eredményeit és érdekességeit. A rendezvény nem csak a szakmai közönségnek szól, változatos programkínálata sokféle témát érint, így minden látogató megtalálhatja a számára legizgalmasabb eseményt.

A Kutatók Éjszakája keretében a PPKE BTK budapesti épületeiben – a Danubianumban és Sophianumban – számos izgalmas program várja a látogatókat. A Történettudományi Intézet ókorral és középkorral kapcsolatos előadásokat, társadalomtörténeti workshopokat és könyvbemutatót szervez. A Régészettudományi Intézet immár hagyományos módon ismerteti legfrissebb kutatási eredményeit a közönséggel, míg a Pszichológiai Intézet nemcsak izgalmas előadásokat kínál, hanem bemutatja a kutatólaboratóriumát is.

Az orosz tanszék filmvetítése és a művészettörténeti tanszék beszélgetése izgalmas problémák feltárására tesz kísérletet, míg a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet sajtótörténeti előadása és stúdióbemutatója igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a média világát. A politológia tanszék hagyományos vitaestet rendez, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet újfent régi magyar irodalommal foglalkozó előadást szervez.

A PPKE esztergomi campusa (Iohanneum) gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes programokkal készül az óvó- és tanítóképző tanszék szervezésében, melynek keretében az érdeklődők többek között részt vehetnek az épület történetét bemutató vezetésen és egy kiállításmegnyitón is.

A Kutatók Éjszakája pázmányos rendezvényei nemcsak egyetemistáknak és kutatóknak szólnak, hanem bárkinek, aki új ismereteket szeretne szerezni a tudomány világából, és tanulni kíván világunk működéséről. Az eseményen családok, diákok és fiatalok is bátran részt vehetnek, hiszen a programok között minden korosztály megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

Nem szükséges előzetes tudományos háttér, hiszen a kutatók és előadók közérthető, izgalmas formában mutatják be témáikat, így téve mindenki számára élvezhetővé és érthetővé a tudományt.

Részletes program és regisztrációs információ IDE kattintva érhető el.

*

Hírdetés

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is egész napos, ingyenes programsorozattal készül a tudományok és a kutatói életpálya népszerűsítésére szeptember utolsó péntekén.

A Kutatók Éjszakája általános célkitűzése mellett a közoktatási és felsőoktatási intézmények, valamint a gyakorlati helyet biztosító cégek együttműködését is elő kívánják segíteni ezzel a programmal. Mintegy háromszáz tanuló gyárlátogatáson vehet részt, amelyen kipróbálhatják a legújabb műszereket, gépeket (pl. CNC-esztergagép, robotok, hegesztő- és forgácsológépek) – ezzel is segítve a pályaválasztásukat.

Az előzetes regisztráció alapján több mint 450 fiatalt várnak a programokra.

Az idei rendezvény kiemelt témája a klímaváltozás hatásainak bemutatása és az ökotudatos szemléletmód terjesztése. A Kamara LIFE IP North-Hu-Trans projektje a klímaváltozás hatásainak mérséklésére hívja fel a figyelmet. A részt vevő innovatív ipari cégek és további szakmai szereplők az energiahatékonyságról és klímavédelemről szóló feladatokkal, ügyességfejlesztő és képességvizsgáló eszközökkel várják az érdeklődő diákokat.

Lehetőség lesz egy hidrogénmeghajtású busz kipróbálására az almagyardombi campus és az Eszterházy tér között.

A természettudományokat és a kutatói pályát népszerűsítő rendezvények az EKKE épületeiben és az Eszterházy téren kapnak helyet. Reggel 8 órától estig színpadi show-k, családi programok, izgalmas témák és sok-sok játék vár mindenkit.

Minden program ingyenes, egyes rendezvények regisztrációhoz kötöttek.

Az esemény Facebook-oldala ITT érhető el.

További részletek és a regisztráció a programokra ITT találhatók.

Forrás és illusztráció: PPKE BTK, EKKE

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »