Ez az új német-francia kapcsolat sokak kedvence lehet

Ez az új német-francia kapcsolat sokak kedvence lehet

December 16-án nyílik meg a Párizs és Berlin közötti nagysebességű vasútvonal, a nyolcórás útra egy jegy ára 59,99 euróba kerül másodosztályon – jelentette be a francia SNCF Voyageurs és német Deutsche Bahn. A vonatok naponta közlekednek majd a németországi Frankfurt és Karlsruhe, valamint a franciaországi Strasbourg érintésével.

„Ez az első alkalom, hogy egy nappali vonat közvetlenül összeköti Berlint Strasbourggal, az Európai Parlament székhelyével” – hívta fel a figyelmet Michael Peterson, a Deutsche Bahn távolsági szolgáltatásokért felelős vezetője a berlini Innotrans vasúti közlekedési szakvásáron.

Az összeköttetést a német nagysebességű ICE-k (InterCityExpress) fogják üzemeltetni. A vonatok minden nap 11 óra 54 órakor indulnak Berlinből, és 19 óra 54 perckor érkeznek a párizsi Gare de l’Est pályaudvarra. Az ellenkező irányban a vonatok 9 óra 55 perckor indulnak, és 18 óra 03 perckor érkeznek a német fővárosba.

A helyfoglalás október 16-tól lehetséges, az árak a vonatok kihasználtságának függvényében változtatott árképzési rendszer szerint alakulnak. Sem a Deutsche Bahn, sem az SNCF Voyageurs nem tudta előre megmondani, hogy a jegyek mekkora hányadát fogják ténylegesen 59,99 eurós áron értékesíteni (69,99 euró lesz első osztályon a bevezető ár).

Hírdetés

„El kell fogadni, hogy ez a nyolcórás utazás egy másfajta életmódot képvisel” – mondta Alain Krakovitch, a francia SNCF nagysebességű vonatait működtető TGV-Intercités vezetője, miután a legfőbb kihívás a vonatok versenyeztetése a légi közlekedéssel.

A két vasúttársaság mindenekelőtt a környezetvédelmi érveket hangsúlyozza, rámutatva, hogy egy Párizs-Berlin vonalon egy vonat 2 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki utasonként, míg egy repülőgép 200 kg-ot.

Az Európai Unió célja, hogy 2030-ig megduplázza, 2050-ig pedig megháromszorozza a nemzetközi nagysebességű vasúti közlekedést a kontinensen, hogy teljesítse az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásait. Michael Peterson szerint ehhez 2050-ig 20 ezer kilométer nagysebességű vasútvonal kiépítésére lesz szükség Európa-szerte.

Ennek az új vasúti folyosónak köszönhetően a Franciaország és Németország közötti napi járatok száma 24-ről 26-ra nő. A két főváros közötti éjszakai vonat újraindítását tavaly decemberben az SNCF és a Deutsche Bahn nagyszabású reklámkampánya kísérte. A szolgáltatás azonban augusztus 12. óta szünetel, és a német vasúti infrastruktúrán végzett munkálatok miatt csak októberben indul újra.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »