Gyulay Endre püspök plakettje is felkerült a szegedi kis panteon templom kapujára

Gyulay Endre püspök plakettje is felkerült a szegedi kis panteon templom kapujára

Ötven éve szentelték fel a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templomot. Az évfordulóra való felkészülés jegyében, szeptember 22-én, vasárnap a kis panteonnak is nevezett templom kétszárnyas kapujára felhelyezték a nemrégiben elhunyt Gyulay Endre püspök arcképét ábrázoló plakettet is.

Az érempanteon több mint ötven bronzplakettből áll, amelyeket Tóth Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész készített több mint negyven éven keresztül. A szőlőfürtként elhelyezett érmekre a szegedi születésű, vagy munkásságukkal Szegedhez kötődő, példamutató életet élt személyek portréi kerültek szőlőfürtöt idéző módon. Ezt a kompozíciót folytatta tovább Fritz Mihály szobrászművész, aki immár a harmadik plakettet készítette el a kétszárnyas kapura.

„Bár személyesen is ismertem a püspök urat, a 12 centiméteres bronzérmét fotó alapján alkottam meg” – mondta el a délmagyar.hu-nak a művész, hozzátéve, nagyon nehéz olyan személyt megmintázni, akit mindenki ismer.

Az érme megáldása előtt Zombori István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egyháztörténeti Bizottságának tagja mondott beszédet. Emlékeztetett: egy éve Dávid Katalin plakettjét helyezték fel, akkor az azt megelőző misét Gyulay Endre celebrálta. Felidézte azt is, milyen sok szállal kötődött a püspök ehhez a templomhoz.

Hírdetés

„Kisegítő lelkészként szolgált itt, illetve innen indult el a Szent Gellért Ifjúsági Találkozó is, amelynek ő volt a kezdeményezője” – mondta, majd röviden ismertette a püspök életútját is. Kiemelte: „Gyulay Endre volt a mi rendszerváltó püspökünk: biztatta és visszahívta az 1990-es években a szerzeteseket, az egyházi ingatlanok visszavételét is ő vezette. Mellette iskolákat alapított és tizenhárom templomot építtetett, valamint ő irányította a dóm felújítását is” – sorolta.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Tímár kriszta/Délmagyar.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »