Újra elnyerte az Igric-díjat Bandor Éva

Újra elnyerte az Igric-díjat Bandor Éva

Harmincötödik alkalommal osztották ki Pozsonyban szeptember 22-én a legrégibb nemzeti filmművészeti díjat, az Igricet. A szakmai zsűri két kiváló színészt díjazott, egyikük Bandor Éva felvidéki magyar színésznő.

A Szlovák Filmesek Szövetsége, a Szlovák Televíziós Alkotók Uniója és az Irodalmi Alap a vasárnapi gálaestet az idő jelenségének és a retro visszatekintéseknek szentelték.

Az Igric-szobrot, amelyet Erna Masarovičová akadémikus szobrász tervezett és Andrej Margoč akadémikus szobrászművész készített, a szakmai zsűri idén két kiemelkedő színésznek ítélte oda.

Bandor Éva színésznőnek A közelben (Nablízku) című filmben nyújtott alakításáért, valamint Alexander Bárta színésznek, a Zsaruk háborúja című filmben nyújtott alakításáért.

Hírdetés

A közelben című 26 perces rövidfilm egy csonka család drámájáról szól. A huszonhét éves Anna (Mária Ševčíková) édesanyjával, Hanával (Bandor Éva) él közös háztartásban a szlovák-magyar határ közelében. Anna rájön, hogy az együttélés megfosztja őt attól a lehetőségtől, hogy továbblépjen az életében. Édesanyját számos csalódás érte már életében, ezért igyekszik megóvni lányát azoktól a hibáktól, amelyeket egykor ő maga is elkövetett. De mivel sosem beszélnek nyíltan a problémákról és a kapcsolatukról, Annának nincs módja arra, hogy úgy távozzon, hogy közben ne bántsa meg az anyját. A filmet a pozsonyi Művészeti Főiskola hallgatói készítették (VŠMU).

Bandor Éva idén már átvehette a legrangosabb szlovák filmdíj legjobb női mellékszereplőjének járó díját a Napfény a hálóban díjat,

amelyet a Szlovák Televíziós és Filmakadémia ítél az előző év legjobb hazai filmjeinek és az alkotóknak. 

A jelenleg szabadúszó színművész húsz évvel ezelőtt kapott Jászai Mari-díjat, illetve hatszor díjazták a határon túli magyar színházak Kisvárdai Fesztiválján. Tíz éve már jutalmazták Igric-díjjal filmes alakításaiért (Szeress, vagy menj el! és Zoltán, a rendes ember című filmek). Kínában 2015-ben a pekingi nemzetközi fesztiválon a legjobb női mellékszereplő díját kapta, ahol Luc Besson volt a zsűri elnöke. Idén áprilisban Komáromban a Tátra Mozi előtti hírességek sétányán kapott csillagot a párkányi születésű, családjával Komáromban élő színésznő.

aktuality.sk/csfd.sk/SZE


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »